Roman Joch: Chorvatský ostrov Korčula v Jaderském moři

29.09.2014 7:28

Kdysi mu vládla Serenissima, tj. benátská kupecká republika. Nad hlavní bránou do starého města Korčula je vytesán znak Benátek, okřídlený lev, symbol apoštola Marka.

Roman Joch: Chorvatský ostrov Korčula v Jaderském moři
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Katedrála v Korčule je katedrálou svatého Marka, na náměstí svatého Marka. Korčula je vedle Benátek jedním z možných rodišť Marca Pola, slavného cestovatele, jenž se ve 13. století dostal až do Číny a stal oblíbencem Kublajchána.  

Dalším „exotickým“ obyvatelem Korčuly byl sir Fitzroy Maclean, skotský aristokrat, diplomat a voják, po druhé světové válce konzervativní poslanec britského parlamentu. Za války byl britským styčným důstojníkem u Tita a jeho komunistických partyzánů. Tita si oblíbil - a Tito jeho; byl to on, Maclean, kdo přesvědčil Churchilla, aby Britové přestali podporovat monarchistického srbského generála Mihailoviče a jeho četníky, ale začali pomáhat Titovi a jeho partyzánům – s tím, že Tito bojuje proti Němcům účinněji.  

Zajímavé přátelství: jugoslávský komunista a skotský konzervativec. Maclean si v 60. letech koupil dům - vilu - ve starém městě Korčula, kde každoročně trávil léto. Jenže jugoslávské komunistické zákony cizincům zakazovaly koupi nemovitostí; co by však pro svého kamaráda neudělal Tito? Korčula byla vyhlášena za svobodné město, Maclean si vilu koupil, a vzápětí byl status Korčuly coby svobodného města zrušen. Inu, socialistická zákonnost v praxi...  

Maclean žil až do poloviny 90. let 20. století a během chorvatské války za nezávislost organizoval v Británii ve prospěch Chorvatska humanitární pomoc. Tak se stal oblíbencem i nové, nekomunistické vlády samostatného Chorvatska.  

A Tito? Nyní v zapomenutí, předtím výrazná postava Jugoslávie. Začínal jako stalinista, potom se Stalinovi vzepřel. Po válce tvrdé represe a popravy nejen fašistů, ale i ne-komunistů a demokratů. Perzekuce církve a záhřebského arcibiskupa Stepinace.  

Svou zemi však od Němců osvobodil sám a nechtěl být jen Stalinovým místodržícím; chtěl být na svém území takovým malým Stalinem sám. V 60. a 70. letech však svůj režim zmírnil, nebyl už totalitní, nýbrž jen autoritativní; Jugoslávci mohli cestovat na Západ a podnikat – a my všichni ostatní v komunistickém bloku jsme jim záviděli. V zahraniční politice dodržoval přísnou neutralitu a stal se miláčkem Západu i Východu. V roce 1968 varoval Dubčeka před sovětskou agresí. Noviny v Slovenském národním povstání v roce 1944 psaly: „Odkazuje maršál Tito, bite Nemcov ako žito!“ Vtipálkové to pak v srpnu 1968 aktualizovali: „Odkazuje maršál Tito, bijte Rusy jako žito!“  

Jeho životní styl byl stylem orientálního despoty; s luxusem, harémem. Držel Jugoslávii pohromadě pevnou rukou a charismatem; po jeho smrti se rozpadla. Není se čemu divit, byla velice heterogenním útvarem.  

Slovinsko a Chorvatsko byly západní země, zvyklé na civilizované politické poměry posledního půlstoletí habsburské monarchie. Vůdce jihoslovanského bloku v rakouské státní Radě, Slovinec Anton Korošec, byl kněz a určitou dobu i zpovědník císařovny. Slovinci a Chorvati byli zvyklí na rakouské svobody a parlamentarismus. Srbové a Černohorci na despotickou vládu Turků – či na boj na život a na smrt proti nim. K parlamentním zdvořilostem mnoho pochopení neměli. V roce 1928 velkosrbský poslanec Puniša Račič ve Skupštině zastřelil vůdce Chorvatů Štěpána Radiče a několik dalších poslanců. Pak král Alexandr nastolil diktaturu, a potom to už šlo jen k horšímu.  

A nyní mír a klid. Vzpomínám na slova našeho posledního císaře Karla, když v roce 1922 umíral na Madeiře: „Musím tolik trpět, aby mé národy mohly být opět spolu.“ Nyní jsou; sice ne tak, jak si to představoval, ale jsou. Stačí nám sednout do auta a za osm devět hodin jsme bez překážek na plážích ve Slovinsku a Chorvatsku a těšíme se z vody a sluníčka. Národy císaře Karla jsou opět spolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Joch

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…