Roman Novotný: Události ve Spojených státech začínají být označovány za občanskou válku

09.09.2020 15:23

Rostou dokonce pochybnosti, zda listopadové prezidentské volby situaci uklidní. Dne 1. září v Portlandu došlo ke střetu mezi stoupenci prezidenta Donalda Trumpa, kteří mířili do města, aby demonstrovali na jeho podporu, a účastníky hnutí Black Lives Matter. Pustili se do sebe baseballovými pálkami, paintballovými zbraněmi a slzným plynem. Jeden člověk zahynul, ze strany #BLM. Dne 4. září se policie pokusila zadržet předpokládaného vraha, skončilo to však tím, že byl sám zastřelen.

Roman Novotný: Události ve Spojených státech začínají být označovány za občanskou válku
Foto: Repro Twitter @OutspokenlyNW
Popisek: Nepokoje ve městě Kenosha ve Wisconsinu

Tito dva nejsou ani zdaleka prvními oběťmi masových konfliktů ve Spojených státech, které vypukly 25. května poté, co při jiném pokusu o zadržení zemřel muž černé pleti George Floyd. Napjaté dění doprovází loupežná přepadení, krádeže, žhářství a vraždy, do některých měst vstoupila armáda.
 
Listopadové volby mohou všechny rozpory prohloubit. Bývalá první dáma Hillary Clintonová šla tak daleko, že vyzvala k otevřenému bojkotu výsledků hlasování.
 
„Joe Biden nesmí za žádných okolností uznat porážku, protože se to může velmi protáhnout. Jsem přesvědčena, že nakonec vyhrajeme, pokud neustoupíme ani o krok a pokud budeme stejně ostražití a vytrvalí jako náš soupeř,“ prohlásila. 

Podobná situace připomíná Ukrajinu v roce 2014. Shodný průběh mají protesty v Bělorusku

Desítky tisíc lidí pravidelně chodí do ulic měst a požadují revizi výsledků srpnového hlasování o nového prezidenta země. Za událostmi na Ukrajině, v Bělorusku a několika dalších zemích při pozorném zkoumání snadno zahlédnete stín společnosti RAND Corporation, nazývané také „soukromá CIA“.
 
Dne 18.srpna 2020 se na webu RAND Corporation objevil komentář jednoho ze šéfů korporace, výkonného ředitele RAND Business Leaders Forumu Williama Courtneyho „Role Západu v Bělorusku“. Bývalý profesionální diplomat, který vládne ruštině (v 90. letech byl velvyslancem Spojených států v Kazachstánu a Gruzii), podrobně popisuje, na čem by se západní země měly sjednotit a co udělat pro stabilizaci situace v Bělorusku.
 
Courtney uvádí, že Západ může „přimět strany vést dialog, napomoct bezpečnému předání moci a snížit přitom geopolitická rizika“. Podle Courtneyho lze za úspěšné příklady takového procesu označit růžovou revoluci v Gruzii nebo ukrajinský Majdan v letech 2004 a 2014.
 
Courtney také uvádí, že „pomoc“ západních zemí byla čistě technického rázu, jmenovitě, že v Gruzii nabídly jen zaškolení lidí, kteří prováděli průzkumy veřejného mínění. V roce 2004 podle něj pomohly na Ukrajině vypracovat nový volební zákon a vyslaly na druhé volby své pozorovatele. V roce 2014, připomíná Courtney, během „druhého Majdanu“, přiletěli lídři EU do Kyjeva a pomohli oběma stranám dosáhnout dohody. „Hned další den bývalý prezident Ukrajiny Janukovyč opustil Kyjev.“
 
Za připomenutí také stojí skutečnost, že v dubnu 2017, tři roky poté, co v zemi fakticky začala občanská válka, byla na webové stránce RAND Corporation uveřejněna malá stať Samuela Charapa a Timothyho Coltona s výmluvným názvem: „Ukrajinská krize: žádný vítěz, jen poražení“.

Autoři komentují i současné dění v Bělorusku

Courtney míní, že jediným správným řešením je nechat zásahy jen na západních zemích, zatímco Ruská federace by to měla akceptovat a zůstat zcela stranou událostí. „Ano, pro Kreml může být těžké přijmout demokratizační proces ve slovanské zemi přímo u svých hranic, ovšem EU a Spojené státy musejí dát jasně najevo, že ke zlepšení vztahů s Moskvou dojde jen v případě, že se nebude míchat do průběhu dění v Bělorusku“.
 
Text rovněž dodává, že „Západ musí vyjít Moskvě vstříc a snížit její obavy tak, že zdůrazní, že jeho jediným cílem je mírové předání moci, nikoliv změna geopolitické orientace“.
 
„Západ by měl zvážit možnost vyzvat k provedení nových prezidentských voleb v Bělorusku s důvěryhodným nestranným dohledem. Západní státy mohou nabídnout technickou podporu, která zajistí férovou kampaň a poctivé volby. Po zvolení nové vlády se mohou všechny strany obrátit se žádostí o pomoc a vyhnout se tak chybám Janukovyče, který příliš dlouho čekal, než se obrátil se žádostí o prostřednictví“, píše Courtney.
 
Bez odpovědi zůstává, koho společnost RAND Corporation doporučí jako prostředníka ve vlastní zemi, až voliči poražené politické strany po 3. listopadu 2020 odmítnou uznat výsledky voleb.?
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…