Roman Pokorný: Proč by epidemiolog Roman Prymula vyhodil namyšleného Václava Moravce

11.08.2020 11:32

Vypsaná výročí musel zásadně obsahovat kalendář, který odjakživa používali novináři zápasící s nedostatkem aktuálních událostí. Okurková sezóna, většinou o prázdninách, byla pak v novinách plná článků, připomínajících narození umělců, politiků, vynálezců a jiných osobností. K dokonalosti přivedli tento systém oživování starých událostí dramaturgové České televize.

Roman Pokorný: Proč by epidemiolog Roman Prymula vyhodil namyšleného Václava Moravce
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

Zde, jak známo, mají nové programy o prázdninách na obrazovky přísný zákaz vstupu. A to navzdory tomu, že občané musí platit koncesionářské poplatky, a tedy i kvalitní obsah v plné výši i v létě. Připomínky výročí u starých pořadů to nemohou vylepšit. Jen pro zajímavost o víkendu byla například vysílána Pohádka o drakovi z roku 1972 věnovaná výročí patnácti let od úmrtí Ilji Prachaře. Děti při Pohádce o lidské duši si zase mohly připomenout devadesáté narozeniny dramaturgyně Jarmily Turnovské. Zajímá je to ale? Výročí se rozhodla ČT použít také při filmu pro pamětníky Ideál septimy. Diváci si měli „aktuálně“ připomenout šedesát let od úmrtí hvězdného herce Theodora Pištěka. Tak snad nás Česká televize po skončení prázdnin překvapí a za ušetřené peníze od nás diváků, představí velkolepé novinky.

Velkou novinkou bylo také oznámení redaktorky televize Nova v Televizních novinách v souvislosti s ničivým výbuchem v Bejrútu. Otřesy prý zaznamenal i „blízký ŘECKÝ ostrov Kypr“, který je vzdálen od Libanonu více než 200 kilometrů. K žádnému mezinárodnímu konfliktu zatím naštěstí nedošlo, ale proč někdo hned při vysílání toto „přeřeknutí“ spíše zásadní chybu, neopravil a nezdůraznil, že Kypr nemá s Řeckem v současnosti nic společného? „Problémy“ má Kypr na severu země s Tureckem. Odborníci na mezinárodní vztahy jsou pro Kellnerovu Novu zřejmě nedostatkovým zbožím. Jen pro pořádek, Kypr je od roku 2004 členem Evropské unie a v roce 2008 se připojil k eurozóně. Pravdou je, že v roce 1974 se na Kypru ujali moci řečtí nacionalisté a plánovali Kypr připojit neúspěšně k Řecku. Že by si na to redaktorka vzpomněla? Asi těžko…

Chyby a přebrepty v živém vysílání zpravodajských relací nejsou ničím mimořádným, a často dodávají vysílání punc neopakovatelnosti, ne vždy se ale podaří to, co televizi Nova. „Jistější“ je zpravodajství prostě vynechat, anebo zařadit reprízovaná vydání, jak se to daří jedné z nejmenovaných televizních stanic. Výrazný posun v kvalitě předávaných informací naopak zaznamenáváme u zpravodajského kanálu CNN Prima News. Daleko více se zde začali věnovat domácím událostem a redaktoři častěji začali vyjíždět k prospěchu věci do terénu. Dobrým příkladem bylo zpravodajství o tragické události v Bohumíně. U hořícího paneláku byli redaktoři CNN Prima News velmi brzy a na rozdíl od ostatních stanic dávali veřejnosti daleko širší paletu popisu, co se zde vlastně stalo. Podobně kladně lze hodnotit také zpravodajství o tragédii v Bejrútu, a to díky dobrému zpravodajskému zázemí v zahraničí.

Obvyklou velmi dobrou úroveň měl nedělní diskuzní pořad Terezie Tománkové Partie s hlavní českou hygieničkou Jarmilou Rážovou a „hvězdou“ koronavirové krize, epidemiologem Romanem Prymulou. Kritici i z jiných televizních kanálů moderátorce vyčítají, že je moc hodná a že ve studiu nevytváří napjatější atmosféru. Pokud jsou účelem televizních debat hádky a vzájemná napadání, pak taková Tománková opravdu není. Pod jejím vedením jde většinou o věcnou debatu v důstojné atmosféře. O to větší šanci máme příležitost dozvědět se zajímavé informace. Ve zmiňované Partii to bylo například sdělení Jarmily Rážové, že vidí jako jedno z největších nebezpečí šíření koronaviru například bruslení v uzavřené hale na umělém ledu. V takovém prostředí má prý vir doslova ideální možnost šíření. Co na to náš hokejový svaz a funkcionáři, kteří připravují zahájení nové hokejové nejvyšší soutěže? Příjemná slova od naší hlavní hygieničky to asi pro ně moc nebyla.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Nákazy se asi nemusí bát v prapodivné modré bublině vysílající moderátor Václav Moravec a jeho hosté v Otázkách Václava Moravce. Tak strašidelná scéna nemající ani v České televizi obdoby, nemůže přinést nic jiného než strašidelný pořad. V první části „hostil“ moderátor ministryni Ministerstva pro místí rozvoj Kláru Dostálovou, Stanislava Polčáka ze STAN a právníka z Moravcovy oblíbené Transparency International Petra Leyeru. Mluvilo se mimo jiné o státních čtyřtisícových voucherech do lázní, které si občan může stáhnout z webu a využít v libovolných lázních. Od začátku bylo jasné, že ne všichni se mohou v jimi určený čas a do vybraných lázní dostat. Přesto Václav Moravec rozehrál na toto téma velké divadlo, kterým tvrdě mířil na ministryni Dostálovou.

Stát podle Moravce hraje s národem „velkou bojovku“ na koho se dostane. Své velké představení ukončil obvyklým dotazem, zda ministryně neuvažuje o demisi. A to vše za většinou tichého přihlížení zbylých dvou hostů. Také doslova přestřelka mezi Moravcem a Klárou Dostálovou nastala při dohadování o pracovním či nepracovním materiálů, jehož součástí byl seznam médií, kam si ministerstvo chce dát inzerci na propagaci Česka a jeho turistických méně známých míst. Vše prý je připraveno tak, aby nejvíce dostal premiér Babiš a jeho média. Nic nepomohlo upozorňování, že nejde o oficiální materiál a že nebyl nikým oficiálně projednán ani schválen. Možná Václava Moravce nejvíce rozčílilo, že s Českou televizi se tam moc nepočítá. Asi proto, že by reklamu neměla podle zákona vysílat a že mají pravidelné příspěvky v podobě koncesionářských poplatků, a to i v době, kdy byl stát doslova vypnut a o reklamu v médiích nikdo nestál.

Rozhozeného Moravce pak s velkou noblesou a nadhledem vyškolil jeden z hostů, a to epidemiolog Roman Prymula. Moravec totiž nepřesně citoval právě profesora Prymulu, když s vážnou tváří četl ze svých poznámek větu „jak vláda bude reagovat na proti epidemiologická opatření“. S lehkým úsměvem na to epidemiolog Prymula odvětil: „Čistě technicky, já jsem určitě neřekl proti epidemiologická opatření, protože za to vyhazuji od zkoušky, jsou to správně protiepidemická opatření, takhle bychom chtěli zabíjet epidemiology,“ pousmál se Roman Prymula. Plést si epidemii s epidemiology se Moravcovi nevyplatilo. Byl to tvrdý zásah v přímém přenosu.

Škoda, že stejně jako Prymula vyhazuje za takové chyby od zkoušky studenty lékařské fakulty, zatím stále nikdo nevyhodil z křesla moderátora za takovou a mnoho dalších chyb Václava Moravce. Jeho pozice je zřejmě zatím stále neotřesitelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.