Roman Pokorný: Svět se zbláznil, a Češi s ním, fotbal bude zase bez diváků

21.09.2020 10:38

Svět se zbláznil, říká v poslední době kdekdo. Kvůli často přepísknuté snaze být za každou cenu korektní, kvůli podivuhodným opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru.

Roman Pokorný: Svět se zbláznil, a Češi s ním, fotbal bude zase bez diváků
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

V těchto dnech jsme na čele evropského žebříčku v počtu nových nakažených koronavirem.  Natočit bizarní film na toto téma by nebyl žádný problém. A stačí se soustředit jen na fotbal.

V Evropě začínají v jednotlivých zemích ligové soutěže, vrcholí vyřazovací kola o účast v evropských pohárech. Bez diváků. Velké stadióny absolutně prázdné. Střih. Čtvrté kolo české nejvyšší soutěže. Eden. Přítomno deset tisíc diváků, ze sotva dvacetitisícové kapacity, za jednou branku v takzvaném kotli tribuny Sever je hlava na hlavě. Planou ohně a fanoušci samozřejmě stojí. Všechno špatně z hlediska ochrany proti epidemii.

Střih. Sobota večer, londýnské derby Arsenal proti West Hamu United. Překrásný stadion pro více jak šedesát tisíc diváků je úplně prázdný. Bezpečnostní opatření platí i v Londýně na fotbale. Střih.

Sobotní Ostrava a prvoligový zápas proti Pardubicím. Ostravský kotel příznivců si z nákazy taky moc nedělá. Podobně to vypadalo i v miniaturním Ďolíčku, kde hrála v sobotu večer Plzeň. Stařičká tribuna bouří, ob řadu tam diváci určitě nesedí. Ještě daleko horší to zde bylo před týdnem na utkání Pardubic a Slavie. Komu není rady, tomu není pomoci. Ohleduplnost je úplně cizí vlastnost.

Střih. Tentokrát český hokej, uzavřený prostor, který je z hlediska šíření nákazy nebezpečnější. Plzeň. Přes tři a půl tisíce diváků diváků povětšinou vyřvává proti nenáviděné Spartě. Perfektní situace pro šíření viru. Aerosol, ideální způsob, jak se viry šíří a jak o tom mluví profesor epidemiolog Roman Prymula, má zde velkou šanci nakazit další jedince. 

Střih. Dortmund, největší fotbalový stadion v Německu, kam se vejde přes osmdesát tisíc diváků a kde jen tribuna za brankou k stání má větší kapacitu než celý stadion Slavie v Edenu, je opět skoro prázdný. A pověstný dortmundský kotel měl sedačky. Německá vláda sice rozhodla, že dočasně uvolní dvacet procent z kapacity stadionů pro diváky. Jde ale o dočasný krok, který bude po šestitýdenním zkušebním období znovu vyhodnocen. A to je epidemiologická situace o dost lepší než u nás.

Fotbalové soutěže bez diváků se hrají také v Itálii, ve Španělsku a například i v Turecku, jak bylo patrné z televizních přenosů turecké ligy. V Evropě, o které mluvíme, jsme za normálních časů byli na úplném chvostu, co se týče návštěvnosti, tak se to možná nyní snažíme dohnat. Úplně hloupě. Sport bez diváků je hrůza. Nebaví sportovce, ani diváky u televize, kde jsou nuceni svůj oblíbený sport sledovat. Nyní nám ale hrozí, že pro pár uvolněných týdnů se nevydáme normálně na fotbal dlouhé měsíce. Ten, kdo si v cizině pustil ve své televizi český fotbal, nevěřil vlastním očím. Oni Češi nemají pandemii, ptají se.

Včera večer se tehdy ještě ministr zdravotnictví Vojtěch podíval na televizi a nevěřil taky vlastním očím, kolik se na zápase mačká diváků, a že se s tím musí něco udělat. On už neudělá, stoprocentně někdo jiný ale ano. Sport bude zase bez diváků. Takže čínský Eden může slavit zase rekord. Světový. V době pandemie koronaviru sem přišlo skoro 11 000 diváků.

Poslední střih bizarního filmu, jak se u nás bojíme (nebojíme) koronaviru. Zaměříme se na víkendovou rekonstrukci bitvy na Bílé hoře se skoro tisíci bojovníky a několika tisíci diváky. Pořadatelé akce sice divákům zdarma rozdávali roušky, stejně si ale nezaujatý divák musí připadat jak v blázinci. V době, kdy se opět omezují všude v Evropě počty shlukujících lidí, u nás to žije skoro naplno. Diváci se mačkají u zábradlí venkovských stadiónků, oslavuje se na zahrádkách, plno je v barech. Za to ale nemůže vláda, ani ministři, zastavit se dá všechno jednoduše, rozhodnutím „mocnosti“ nechybí ale zodpovědnost každého z nás. Námi v představách inscenovaný film je nejen k smíchu, ale má i hořkou dohru. Žít ode zdi ke zdi se prostě nedá. Ani v každodenním životě, ani ve fotbale. 

Pokud nechceme volit švédský způsob, kde nechávali dlouho všechno bez omezení, anebo jsme nakonec nezvolili pozvolné promoření populace, asi někdo někde dost zaspal. Možná jsme jen čekali na zřízení krizového štábu a teď teprve začneme bát se zákazy. Už teď se mluví o omezení hromadných akcí a fotbal zcela jistě nebude ušetřen. V sobotu už o tom mluvil vicepremiér Hamáček v deníku Právo, v neděli profesor Prymula v Partii na televizi Prima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.