Rostislav Dvořák: Nedostatek pracovníků? Neuspokojivý stav školství a neexistující populační politika státu

29.06.2016 10:12

V pondělí 27. června se v Nymburku uskutečnilo v pořadí již 25. valné shromáždění Svazu českých a moravských výrobních družstev. Předseda svazu JUDr. Rostislav Dvořák seznámil přítomné delegáty družstev se stěžejními tématy, jimiž se v uplynulém období zabývalo představenstvo a jednotlivé odbory svazu.

Rostislav Dvořák: Nedostatek pracovníků? Neuspokojivý stav školství a neexistující populační politika státu
Foto: crr.cz
Popisek: Svaz českých a moravských výrobních družstev

Činnost SČMVD byla soustředěna do tří základních oblastí, jimiž byly rozvoj služeb poskytovaných členským družstvům, hospodaření s majetkem svazu a prosazování společných zájmů členských družstev při jednání s vládou, jednotlivými ministerstvy, státní správou a samosprávou i orgány Evropské unie.

Významnou platformou pro prosazování společných zájmů družstev se vedle spolupráce s partnerskými organizacemi, jimiž jsou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR, stal také Výbor pro malé a střední podniky a výrobní družstva, který je jedním z výborů Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Výbor navázal na činnost pracovního týmu složeného ze zástupců zaměstnavatelských svazů, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a představitelů malých a středních firem a výrobních podniků družstev.

Svaz se aktivně zapojuje do řešení řady problémů, aktuálně se jedná například o velký nedostatek pracovníků v oborech, v nichž členská výrobní družstva podnikají. Předseda JUDr. Dvořák ve svém projevu upozornil na příčiny nedostatku pracovníků, jimiž jsou především neuspokojivý stav českého středního a vysokého školství, který neodpovídá potřebám současného trhu práce, i neexistující populační politika státu. Nedostatek pracovníků by mohl být dočasně řešen zaměstnáváním cizinců, především kulturně blízkých Ukrajinců. Svaz již řadu měsíců prosazuje požadavek na rozšíření možností jejich zaměstnávání s důrazem na to, aby změna podmínek byla realizována v časovém horizontu, který umožní její reálné využití v praxi. Na straně odpovědných míst však není odborná úroveň a dostatečná pružnost.

V oblasti služeb pro členská družstva poskytují odborní zaměstnanci svazu zdarma profesionální servis odborných činností a služeb ve všech stěžejních oblastech podnikání. Jedná se o právní, finanční a daňové poradenství, zpracování projektů z programů strukturálních fondů, poradenství v oblasti investičního rozvoje, ale také v oblastech ekologie, exportu, marketingu a zaměstnávání zdravotně postižených osob.

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří přes 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…