Rostislav Vondruška: Kolik metrů má Karla Šlechtová na tendry na IT zakázky?

24.06.2015 9:44

Dvě zakázky na IT služby, obě měly ambice dosáhnout na financování strukturálními fondy EU, v obou případech zůstaly tyto ambice nenaplněny v důsledku závěrů auditů, v obou případech spadají zakázky do působnosti MMR ČR.

Rostislav Vondruška: Kolik metrů má Karla Šlechtová na tendry na IT zakázky?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Kamil Jankovský, Petr Nečas a Rostislav Vondruška

První zakázkou je monitorovací systém MS2014+, který je nepostradatelným nástrojem administrace čerpání evropských fondů, druhou pak Národní informační portál, nástroj prezentace atraktivit, služeb a nabídek cestovního ruchu v ČR, bez kterého se žádná vyspělá země v dnešní konkurenci nemůže obejít.

Pozoruhodný je postoj ministryně Šlechtové k těmto dvěma IT projektům, neboť jakkoliv jsou si jejich osudy ve výsledku (nikoliv v průběhu realizace!) podobné, zaujímá vůči nim ministryně Šlechtová diametrálně odlišný postoj. Zatímco v případě zakázky MMR ČR, tedy MS2014+, napadá závěry auditu provedeného Ministerstvem financí ČR a potvrzeného Evropskou komisí jako “neprofesionální a opřené o spekulace”, v případě zakázky CzechTourism, tedy Národního informačního portálu, jí stačí závěry auditu zpracovaného na objednávku CzechTourism soukromou společností k zastavení a zrušení projektu těsně před jeho dokončením. Jistěže právní kroky ke zrušení projektu provedl statutár CzechTourism, těžko si však lze představit, že by se tak stalo bez souhlasu ministryně. Váha a úroveň provedených auditů je samozřejmě nesrovnatelná, v prvním případě k tomu povolané instituce, ve druhém společnost s ručením omezeným bez zkušeností v auditní činnosti.

Takže zatímco se projekt MS2014+ dokončí za peníze státu, neboť množství závažných chyb popsaných auditem neumožňuje jeho financování ze strukturálních fondů, v případě Národního informačního portálu se projekt vůbec nedokončí, stát bude muset ovšem zaplatit 55 milionů Kč, které byly dosud v projektu proinvestovány. Navíc Karla Šlechtová tímto vystavila statutára CzechTourism možné odpovědnosti za způsobenou škodu. Ten píše v dopise adresovaném Asociaci krajů České republiky, že projekt ukončil ve shodě s MMR ČR, neboť zmíněný audit konstatoval, že “projekt není optimálně nastaven a míra rizika při jeho pokračování by v důsledku mohla znamenat neefektivní využití téměř 70 milionů Kč”. Navíc slibuje Asociaci krajů, že “bude hledat cesty a možnosti, jak co nejefektivněji využít stávajícího stavu ukončeného projektu tak, aby v konečném důsledku znamenal přínos a možnost využití pro všechny subjekty cestovního ruchu”.

Opravdu by mne zajímalo, jaké obdržela Asociace krajů od března 2015, kdy je dopis datován, návrhy k využití zrušeného projektu, ať už od CzechTourism nebo od MMR ČR, pokud vůbec nějaké.

Oba projekty mají podobný osud i v tom, že okolnostmi jejich realizace se zabývá Policie ČR, což je Karlou Šlechtovou hojně komentováno pouze v případě projektu Národního informačního portálu a ve vztahu ke mně. Podnětem k šetření policie je v případě MS214+ zjištění Auditního orgánu Ministerstva financí ČR a Evropské komise, kde se mimo jiné uvádí, že zakázka byla vyhlášena jinak, než schválila vláda, že vítězný uchazeč byl zvýhodněn, neboť nesplnil kvalifikační předpoklady, že hodnocení nabídek bylo netransparentní a nepřezkoumatelné a  že se ve výsledku zakázka prodraží ze 1,3 mld Kč na 2,5 mld Kč. Toto vše Karla Šlechtová ovšem odmítla jako spekulace a projekt žije dále.

V případě Národního informačního portálu je tím podnětem anonymní dopis zaměstnance CzechTourism, který ministryně Šlechtová postoupila Policii ČR a jehož obsah v jejích očích evidentně známky spekulací nevykazoval, naopak byl natolik průkazný, že bylo třeba projekt ukončit těsně před jeho spuštěním do ostrého provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …