Rozalio: Pojišťovna nechce proplácet očkování. Ministerstvo žasne

13.04.2017 11:50

Odložení nebo úpravu očkovacího plánu právem zvažují mnozí rodiče v České Republice. Ti, jejichž děti jsou pojištěnci VZP, mají při rozhodování o problém navíc. Jejich pojišťovna nechce očkování mimo termíny zaplatit. A to navzdory doporučení ministerstva.

Rozalio: Pojišťovna nechce proplácet očkování. Ministerstvo žasne
Foto: Jovanmandic
Popisek: Očkování dítěte

Chtěli jsme očkovat nejdříve v půl roce, protože jsme přesvědčení, že to tělo snáší lépe,“ vysvětluje maminka Zuzana Králová, proč se jejich rodina rozhodla pro pozdější začátek očkování. „Nakonec jsme první dávku hexavakcíny dali v sedmi měsících,“ dodává. Dětská lékařka si tenkrát nechala očkování zaplatit. Tvrdila rodičům, že pokud se termíny neshodují přesně s očkovacím kalendářem, vakcínu platí rodič.

„Když jsem si ale nechala vyjet přehled úhrad zdravotní péče, bylo tam napsáno, že si naše lékařka nechala proplatit jak výkon, tak lék. A tak jsem se obrátila na vedení pojišťovny. Tam mě sice ujistili, že to lékařka špatně vypsala a že jí vakcína proplacená nebyla, já už jsem ale peníze zpět nedostala,“ říká maminka dítěte, které je pojištěncem Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Přitom vyhláška ministerstva určuje jen, kdy je možno začít nejdříve s očkovaním a kdy má být dítě doočkováno (v 18. měsících), žádná hranice sedmi měsíců ve vyhlášce není zmíněna,” upřesňuje zde Marie Maříková  ze spolku Rozalio, které se snaží zlepšovat povědomí o očkování v České republice.

Stanovisko MZ k úhradám vakcín zde.

VZP ztrácí klienty

Již loni Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení pro všechny zdravotní pojišťovny v ČR, aby povinné očkování proplácely i mimo termíny dané oficiálním kalendářem. Většina pojišťoven doporučení akceptovala a rozhodnutí rodičů o rozvolnění očkování respektuje. Množí se však případy nespokojených rodičů, kteří jsou klienty VZP. „Víme i o rodičích, kteří kvůli této praxi VZP změnili pojišťovnu,“ potvrzuje Marie Maříková.

Podle mluvčí VZP Dany Blahutové pojišťovna proplácí odložené očkování pouze v případech, kdy má dítě zdravotní problémy již před očkováním. „Pravidelné očkování mimo termíny dané očkovacím kalendářem hradíme pouze v případech, kdy je očkování odloženo ze zdravotních důvodů, které jsou zaznamenány ve zdravotnické dokumentaci,“ říká Blahutová.

Postupy VZP při úhradách vakcín zde.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Dana Šalamunová byla touto informací zaskočena. „Ministerstvo zdravotnictví si není vědomo toho, že by VZP odmítala proplácet očkování mimo termíny určené očkovacím kalendářem. Pokud by tomu tak bylo, jednalo by se dle názoru MZ o postup v rozporu se zákonem,“ říká. Podle ní nespokojeným pojištěncům nezbývá než obrátit se na vedení pojišťovny. Například na její správní radu, ve které sedí kromě odborníků také volení politici.

I lékař má páky

Ministerstvo ale pojišťovnám nic přikazovat nemůže, jeho doporučení pro ně nejsou závazná. Jsou však samozřejmě vázány zákony. V tomto případě zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Podle něj pojišťovna musí výkon očkování uhradit lékaři, který jej aplikoval. „V případě, že je úhrada ze strany zdravotní pojišťovny odmítnuta, může se poskytovatel zdravotních služeb obrátit na soud rozhodující v civilním soudnictví, neboť nedošlo ke sjednanému plnění ze strany zdravotní pojišťovny,“ radí Václav Šebor z oddělení pro styk s veřejností.

Nejvíce zarážející je však skutečnost, že pojišťovny hradí v případě povinného očkování lékaři jen výkon, samotnou vakcínu proplácejí přímo distributorovi. Vyžadování platby po rodičích je tedy opravdu protizákonné,” dodává k tomu Marie Maříková.

Rozalio kontaktovalo MUDr. Rostislava Vyzulu, který je členem správní rady VZP s dotazy na toto téma, ten odpovědi přislíbil, ale do uzávěrky toho článku se rozhovor nestihl uskutečnit. Další článek s odpovědmi pan Vyzuly brzy zveřejníme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…