Rudolf Jung: Povídání o dvojce - pro voliče nebo „voly če…“ ?

15.01.2017 20:19

Bylo, nebylo a v lidském počítání se objevilo číslo dvě. Je to zdánlivě nenápadné, nicméně důležité číslo, po něm se jmenuje i matematická soustava, používající pouze DVA symboly: 0 a 1. DVOJKOVÁ soustava je základem digitálních technologií a právě ona katapultovala lidstvo do oblastí překonávajících psychické schopnosti svého stvořitele.

Rudolf Jung: Povídání o dvojce - pro voliče nebo „voly če…“ ?
Foto: Archiv autora.
Popisek: Rudolf Jung

V numerologii je DVOJKA nejvíce podceňované číslo, alespoň, co se týče síly. Již samotný pohledu na skloněný tvar číslice DVĚ evokuje pokoru. Může snadno připomínat klečící postavu, která má oči skloněné k zemi. Vyvolává proto zcela odlišné pocity než hrdé až pyšné číslo 1.

Hloubaví čtenáři si toho o DVOJCE  mohou  na internetu najít daleko víc, ale proč se v aktuálním editorialu pod čarou věnujeme DVOJCE? Stojí na začátku označení aktuálního letopočtu a každodenně nám připomíná, že jsme již vstoupili do třetího tisíciletí. Ovšem DVOJKA také ve jmenovateli zlomku dělí celek na polovinu a to již stojí za zamyšlení.

Po dalších podivných volbách se opět vtírá otázka, jestli by se DVOJKA nemohla v rozumných volbách stát základním vizionářským prvkem pro uspořádání našich věcí veřejných – DVOJKA BY SE TAK STALA NAŠÍ JEDNIČKOU.

Co by se tedy stalo, kdyby…?
  1. …se počet komor našeho Parlamentu vydělil dvěma a měli bychom v 10 milionovém státě komoru jen jednu?

  2. …se celkový, dnešní počet zákonodárců, tedy 281, v tom případě také vydělil dvěma – nestačilo by nám výsledných 141?

  3. …se zákonodárcům tohoto jednokomorového Parlamentu , nebo i stávajícího, dvěma pro tentokrát vynásobil jejich plat a zrušily funkční náhrady?

  4. …se v souladu se zvyklostmi ve velikostech regionů v Evropě počet krajů vydělili dvěma – nestačilo by jich 7, dejme tomu s Prahou navíc?

  5. …se počet ministerstev a dnešních 14 také dvěma podělil a aby to nebyl velký šok, tak přidala dvě?

  6. …se voliči zamysleli, jestli by nám nestačily dvě hlavní autority - jednokomorový parlament a prezident?

  7. …se aplikoval „One in Two out“, který prý se osvědčil ve Velké Británii, tj. za jednu novou povinnost pro podnikatele ze zákona, musí následovat zrušení dvou stávajících.

  8. …se každý ministr, hejtman či primátor spokojil jen s dvěma náměstky?

  9. …se počet členů správních orgánů společností vlastněných městy a státem vydělil také tou naší dvojkou a kdyby zůstali jen dva, tak přidali jednoho?

  10. …soudy měly dva roky jako nesankciovanou hranici rozhodnutí?

  11. …podnikatelské prostředí „de iure a de facto“ reprezentovaly místo desítek různých spolků jen dvě silné komory, Hospodářská a Agrární?

  12. … jsme ten dvanáctý bod končící také dvojkou a body další nechali na fantazii vás, čtenářů.

Už vidím jak tři hlavní skupiny obyvatel se na ty bláhové fantazie a utopie tváří. K počtu obyvatel výrazně minoritní skupina profesionálních politiků mě prohlašuje za ignoranta, hrobaře demokracie a kdovíco ještě a ta druhá skupina obyvatel nadšeně tleská, protože už začínají mít těch polických hrátek a pohádek plné zuby a té třetí je to jako v podstatě jedno, což demonstrují účastí ve volbách.

Jak vidno i s obyčejnou DVOJKOU se dá laškovat a o jejím vlivu přemýšlet.

A na závěr DVĚ moudra z internetu od neznámého autora:

1. Nemůžete legislativou udělat z chudých prosperující a prosperující legislativně odstavit od příjmů. Co dostane jeden člověk, aniž by si to odpracoval, to musí odpracovat jiný člověk, aniž by za tuto činnost obdržel odměnu a nelze rozmnožit bohatství tím, že se rozdělí.

2. Vláda nemůže dát nikomu nic, aniž by si to dříve nevzala od někoho jiného.
Jestliže si polovina lidí představuje, že nemusí pracovat, protože se druhá polovina o ně postará, a když druhá polovina zjistí, že není dobré pracovat, protože někdo jiný bezpracně dostane to, co oni vytvořili, tak to je začátek konce každého národa.

Vážení čtenáři, omlouvám se za záměrnou záměnu „i – y“ v názvu, ale nějak mě to prostě napadlo. A když už, tak pojďme do dalších voleb s tím „i“, ale s velkým „V“.

Vyšlo v magazínu TEMA Okresní hospodářské komory Most. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…