Rudolf Kozák: Církevními restitucemi napravme křivdu, další ale nevytvářejme

15.06.2012 16:39

Komentář k církevním restitucím.

Rudolf Kozák: Církevními restitucemi napravme křivdu, další ale nevytvářejme
Foto: tan
Popisek: Kandidát na senátora Rudolf Kozák (ČSSD)

Církví si vážím. Zvláště pro jejich charitativní činnost, pro jejich snahu pomáhat matkám v tíživé situaci, pro péči, kterou věnují lidem, kteří se dostali na samé sociální dno, pro útěchu, kterou věnují umírajícím v hospicích. Není to jednoduchá práce, ale církve ji skvěle zvládají. Vážím si i toho, že se snaží v dnešní materiálně pojaté době nabízet i duchovní hodnoty. Právě proto bych byl velmi nerad, kdyby bylo jméno církví výrazně pošramoceno kvůli zfušovanému a nespravedlivému vládnímu návrhu církevních restitucí. Zastávám názor, že to, co komunistický režim ukradl, musí být vráceno. Už si nemůžeme dovolit nést toto břímě a odkládat satisfakci církvím, které po roce 1948 prožily hotové martyrium. Křivdu je třeba napravit.

Vládou protlačovaný návrh ale vytváří další křivdu. Společnost má oprávněný pocit, že církvím nebude majetek vrácen, ale že jim bude ve své podstatě darován. Fakt, že chybí jasné zdůvodnění, proč ten který pozemek nebo třeba les vrátit, je alarmující. Církevní restituce musí být neprůstřelné, transparentní a dobře odůvodněné. Za znepokojující považuji, že vláda hodlá prolomit hranici 25. února 1948 a chce tak fakticky zasáhnout i do pozemkové reformy zahájené za Masarykova demokratického Československa. To naprosto odmítám. I pro církve to bude do budoucna velmi nepříjemné. Zbytečně to bude na ně vrhat stín, zbytečně si ponesou do budoucna zátěž, kdy budou občané této země cítit křivdu.

 Samostatnou kapitolou je finanční náhrada, která má být církvím poskytnuta. V současné době, kdy čelíme ekonomickým potížím, kdy si opět lidé, kteří krizi nezavinili, musí utahovat opasky, je absolutně nepřijatelné poskytovat nevyargumentované desítky miliard korun. Občané právem tento chystaný krok odmítají. Vzhledem k tomu, že je vládní koalice zabetonovaná ve svých pozicích, jsou na tahu církve. Měly by projevit dobrou vůli a samy přijít s návrhem na nové jednání o stanovení nejen výše finanční náhrady, ale také rozsahu majetku, který má být vrácen. Je jen v jejich zájmu, aby byly církevní restituce zcela neprůstřelné a nezpochybnitelné. Nabízím církvím k zamyšlení i návrh ČSSD, které jsem členem a za kterou kandiduji na podzim do Senátu. Prosazujeme založení fondu, do kterého by byl majetek soustředěn a z jehož výnosů by se činnost církví financovala. Považuji to za nejčistší řešení, které by znamenalo vyrovnání všech křivd, a církve by do budoucna skutečně zajistilo.

Církevní restituce vyvolávají velké emoce. Na straně vládní koalice, opozice i široké veřejnosti. Klíčové je nyní najít celonárodní shodu, jak církvím odčinit příkoří, kterým byly vystaveny. Nespěchejme, zasedněme k jednacímu stolu a najděme řešení, které zahladí křivdu, zajistí církve a bude přijatelné pro občany naší země. Vím, bude to těžké, ale v zájmu budoucnosti církví to stojí za to. Nalezněme dobrou vůli, víc není třeba.

Ing. Rudolf Kozák, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…