Rudolf Mládek: Digitální agenda v EU pro Česko? A koho na to vláda má?

12.07.2019 14:23

Česko má údajně v rámci euro-komise zájem o digitální agendu a příslušný post euro-komisaře. Poté, co Francie zavádí digitální daň pro internetové giganty na čele s Facebookem či Googlem, je zřejmé, že dosavadní nesoulad v EU k této dani by mohl ustoupit vzájemné dohodě (například Irsko, Dánsko, Švédsko nebo Finsko byly původně proti této dani).

Rudolf Mládek: Digitální agenda v EU pro Česko? A koho na to vláda má?
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

A to i za stavu, kdy Američané reagují na tuto francouzskou daň podrážděně, byť je stanovena ve výši pouhých tří procent. Spíše se jeví, že plánovaná americká cla, která jen čekají na odchod Velké Británie z EU, se budou moci  ve zdůvodnění opřít o další argument, tedy digitální evropskou daň. Přiznejme si ovšem, že tentokráte je postup Francie spíše správný (Pozn. Výše daně může být diskutabilní) a měl by být EU podpořen a zaveden ve všech členských státech. Internetoví giganti v zemích EU dobře vydělávají a není proto důvod, proč by tak měli činit bez jakékoliv daňové zátěže.

Česká vláda proto obratem informovala již téměř jistou novou předsedkyni Evropské komice Ursulu von der Leyen, že má o digitální agendu vážný zájem. Je totiž zřejmé, že význam této agendy bude stoupat s potřebou členských zemí najít další prostředky do státních pokladen, protože recese klepe na dveře a tolik nadužívaný pojem  „udržitelného rozvoje“ se brzy stane neudržitelným nejen pro svou obsahovou prázdnotu, ale především proto, že příjmové zdroje vlád se sníží. Jako první to signalizuje pokles prodeje osobních aut. V Česku o 15,5 procenta, v celé EU o 4,6 procenta a v takové Číně prodej osobních aut klesá už deset měsíců.

Krok české vlády k získání lukrativní digitální agendy je tedy prozíravý, otázkou je, zda si velké státy a ty státy, které EU de facto řídí tuto agendu nechají vzít. Zatímco o zájmu vlády není třeba vést diskuzi, o znovu navržení dnešní EU-komisařky Jourové by se ale debata v obou koaličních vládnoucích stranách vést měla. Není asi třeba připomínat její neúspěšnost při řešení kvality dvojích potravin. Má-li být český komisař (komisařka) určen pro digitální agendu, bylo by dobré navrhnout někoho, kdo o tom alespoň něco ví. U některých vládních „odborníků“  má nezřídka jeden pocit, že veškerou odbornost načerpali z nástěnného kuchyňského kalendáře. To se pak nemůžeme divit, že s těmito lidmi se úspěchů nedosahuje a ostatní členské země EU jejich nominace nevítají. Ať už přímo, nebo prostřednictvím parlamentních frakcí Evropského parlamentu. Chtít agendu proto bude vyžadovat od vlády ČR navrhnout takového člověka, který ji může pro svou kvalifikaci i získat. A Jourová na to opravdu nevypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …