Rudolf Mládek: Iluze a nebezpečí z Bruselu

25.04.2019 9:45

Pavel Svoboda, europoslanec, na stránkách České pozice říká: „Evropská unie je ekonomický obr, ale geopolitický trpaslík. A z trpaslíka uděláte obra jedině tak, že mu dáte do ruky klacek.“

Rudolf Mládek: Iluze a nebezpečí z Bruselu
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

V jeho dvou větách se odráží veškerá ideologická beznaděj současných bruselských elit. Především pokles o deset procent celkové světové produkce, který Evropská unie zaznamenala v posledních letech, je už i pro obvykle optimisticky naladěné ekonomy alarmující. Mnohá progresívní odvětví v EU nejenže zaspala, ale doslova se vytratila. V oblasti špičkových technologií je EU kdesi na konci řetězce a Evropský kosmický program to už nezachraňuje. Navíc Evropská komise z něj vyloučila tu nejpodstatnější část dodavatelů z Velké Británie, kterou nemá čím nahradit.

Politika omezování podnikání regulacemi, doprovázená zvyšováním daní, vede jen k „žlutým vestám“ a přívaly imigrantů nejenže neřeší ekonomický růst EU, ale státní poklady zatěžují a vztahy mezi lidmi i národy spíše zhoršují. Tvrzení, že EU je ekonomický obr, je mírně řečeno nadsazené a pomalu a jistě už neplatné. Po odchodu druhé největší ekonomiky EU, tj. Velké Británie, je to skoro s jistotou tvrzení neplatné a pouze ideologicky poplatné.

Druhé Svobodovo tvrzení, že obr potřebuje klacek, je možná vojensky přijatelnější, ale dva klacky v EU být nemohou. Buď se zruší NATO (velký to sen Václava Havla) a vybudují se jakési Spojené armády EU, nebo nikoliv. Dvě vojenské organizace na kontinentě by nakonec skončily minimálně ve slovním souboji a přetahováním se o peníze od jednotlivých vlád.

Pokud se mnozí Evropané obávají, že tato EU armáda má sloužit spíše k prosazování politiky osy Brusel-Paříž-Berlín, pak je to prezident Macron, který k těmto obavám přidal pádný argument, když proti demonstrantům ve žlutých vestách nasadil obrněné transportéry, označené vlajkou EU. Co už horšího mohl pro myšlenku společné EU armády provést.

Takový klacek, jak jej nazval Svoboda, takový nikdo v Evropě nepotřebuje, neboť to je jen Varšavská smlouva naruby. Velet jí bude kdosi v „Nové Moskvě“ a použita bude proti Evropanům a ve prospěch globalistů a třetích stran? A dokud tyto obavy nebudou rozptýleny, pak jakási plíživá výstavba tohoto vojenského seskupení je vším, jenom ne přínosem. Je nutné si to včas uvědomit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…