Rudolf Mládek: Počty nakažených a mrtvých jsou depresivní

31.03.2020 10:23

Ale ještě více je depresivní, jak málo, zdá se, česká média informují o probíhajících opatření proti koronaviru ve světových lékařských laboratořích. Kdyby tomu taky bylo, pak by asi informace jako tato: „40letý muž podlehl koronaviru jen dva dny po testování. Předtím byl fit a zdráv“ přestala být pro některé novináře překvapením.

Rudolf Mládek: Počty nakažených a mrtvých jsou depresivní
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Centrum pandemie pomalu, ale jistě přebírají Spojené státy a i u nich se objevil případ mladého muže, který ve státě Luisiana během několika dní podlehl koronaviru v pouhých 18-ti letech. Po 16-ti leté dívce z Paříže a podobných případech se jednalo o další, přiznejme trochu nečekané úmrtí.

Pitva prokázala, že příčinou smrti mladého muže nebyl zápal plic vyvolaný koronavirem, ale příčinou byla embólie vyvolaná trombózou. Jenomže i tu mohl vyvolal koronavir. Lékaři tuto možnost nevylučují.

Koncem minulého týdne proběhla ve Spojených státech videokonference mezi třemi desítkami lékařských pracovišť, kdy poznatek z úmrtí mladého muže z Luisiany změnil dosavadní pohled na hledání léku proti koronaviru. Ukazuje se, že pokud by se měl co nejvíce vyloučit resp. omezit vznik trombu, pak omezení rozmnožení koronaviru počátcích nemoci je nejdůležitější.

Podle amerických lékařů se jeví, že lék remdesivir se nejvíce blíží  k tomuto cíli.  Remdesivir je experimentální antivirotikum, které vyvinula americko-izraelská společnost Gilead Sciences k léčbě infekcí způsobených viry Ebola a Marburk a jeví se jako účinné i proti jiným virům a koronavirům. Američtí lékaři očekávají výsledky klinických testů remdesiviru snad už koncem příštího týdne, zatím jsou velmi opatrní s jakýmkoliv hodnocením.

Společnost Gilead Sciences poskytla skoro všechny zásoby remdesviru k testování a připomíná, že výroba léku je náročná, aby vyloučila případná přehnaná očekávání jeho okamžitého nasazení v masovém měřítku. Se zhoršující pandemií v USA se lékaři právem obávají i paniky. Budeme tedy všichni očekávat, zda se ve lhůtě týdne či něco navíc dozvíme, jak klinické testy dopadly a zda se objeví pro nemocné naděje na léčbu. Jedno je jisté, koronavir zabíjí nejen staré lidi, ale i mladé ženy a muže a to je změna v poznání dosavadního průběhu pandemie.

Rudolf Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …