Rudolf Polanecký: ČSSD zrušila druhý pilíř, aby ho zavedla

12.09.2014 16:47

Zrušíme Nečasovu penzijní reformu, bylo heslo socialistů před volbami. Nyní je vše jinak.

Rudolf Polanecký: ČSSD zrušila druhý pilíř, aby ho zavedla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka se svými stranníky z ČSSD

Socialisté svůj slib, bohužel, splnili. Argumentovali přitom tím, že se do druhého pilíře, který představoval možnost vyvést 2% z důchodového pojištění s podmínkou vlastního příspěvku ve výši 3%, přihlásilo málo lidí.

Upřímně, pokud mi strana s téměř jistým vítězstvím ve volbách vyhrožuje tím, že mou investici zruší a dokonce padala i slova o znárodnění, každý si rozmyslí jít do nově zavedeného projektu. Socialisté vyvolali strach a následně poukazovali, že projekt si nezískal klienty.

Jenže ejhle, nyní se socialistům velice zamlouvá plán zrušení třetího pilíře tak, jak je dosud koncipován. Třetí pilíř, důchodové připojištění, má dnes skoro každý zaměstnanec, přičemž si odvádí částku takovou, jakou sám uzná za vhodné. To by mělo skončit.

Důchodová komise přichází s myšlenkou, že by se dobrovolná výše příspěvku zrušila a nově se povinně odvádělo pevné procento ze mzdy. Co z toho plyne? Například člověk s příjmem 20000 by povinně odváděl 800 korun. Chcete spořit méně nebo více? Máte smůlu.

K tomu je samozřejmě nutné přičíst i zákonné penzijní pojištění, které automaticky jde do prvního pilíře. Lidé by tak proti své vůli museli odvádět na důchody více (v menší míře méně). Stát by podle plánu přidal 1%. Že má někdo napjatý rodinný rozpočet a vyšší odvod bude pro něj obtížný? Nezájem.

Když chtěla Nečasova vláda zavést druhý pilíř povinně, to bylo od socialistů křiku. Kvůli opozici se druhý pilíř udělal nepovinný. Teď se socialisté vrací po smyčce zpět. Pojištěnec by tedy měl místo Nečasových tří procent odvádět čtyři. A hezky všichni, žádná dobrovolnost.

Co tím socialisté a člen důchodové komise, který je zároveň místopředsedou ČMKOS, sledují? Zvýší se daňová zátěž obyvatelstva a penzijní společnosti budou mít státem a zákonem zajištěný přísun peněz. Proč tedy socialisté rušili druhý pilíř, když ho teď de facto chtějí znovu zavést?

Problém socialistů je v tom, že neuznávají právo svobodné volby. U nich musí být vše přesně nalajnováno, nikdo nesmí vyčnívat. A hlavně, běda, pokud se někdo má lépe, toho je nutno klepnout přes prsty a jeho „nadbytek“ nejlépe zabavit.

A tak socialisté předvádějí svůj oblíbený trik. Něco pohanit, zrušit, a pak v mírně pozměněné formě s velkou slávou zavést. Hlavně spravedlivě.

reklama

autor: pravybreh.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…