Rudolf Polanecký: Ubu na Pražském hradě

03.11.2014 19:25

Miloš Zeman se stal prezidentem všech českých občanů, i těch, kteří ho za svého prezidenta nepovažují. Bohužel.

Rudolf Polanecký: Ubu na Pražském hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Znovu po necelých dvou letech lituji své volby, kdy jsem zvolil podle svého tehdejšího mínění menší zlo. Finální volba mezi Zemanem a Schwarzenbergem nebyla vůbec jednoduchá. Domníval jsem se, že Miloš Zeman je lepší volbou. Udělal jsem chybu a dodnes, respektive o to víc dnes, se za ni stydím.

Zeman dělá své funkci velkou ostudu. Za téměř dva roky nedokázal udělat snad jedinou věc správně a pokud se o jeho předchůdci Václavu Klausovi říkalo, že si prezidentský úřad zprivatizoval, pak ve srovnání se Zemanem je vrchol vší ctnosti, pokory a dokonalosti v etiketě.

Současný český prezident stihl za dva roky ve funkci udělat tolik faux-pas, že předčil i opilce Jelcina. Kromě toho jeho postoje vůči Putinovskému Rusku ohrožujícímu své sousedy či ke komunistické Číně a jejímu celým světem kritizovanému dodržování lidských práv otáčí kormidlo od kurzu euroatlantické společnosti.

Nejnovější megaprůšvih nastal ve včerejších Hovorech z Lán, kde se Zeman doslova převtělil do fiktivní postavy sprostého a primitivního Krále Ubu. Takové výrazy, které použil Zeman zná každý dospělý člověk, byť je nepoužívá. Nepamatuji ale českého ani československého prezidenta, který by takto mluvil v přímém přenosu.

Že se prezidentem stal buranský alkoholik by se ještě dalo překonat stejně jako příklon k Moskvě a Pekingu. Koneckonců od revoluce už není prezident funkce na doživotí a jedno volební období se dá přežít. Horší nástupce snad už ani být nemůže, leda by uspěl populistický kandidát sedmičlenné strany.
Prezident Zeman včera vyrukoval s těžkým kalibrem, když v přímém přenosu mluvil o tom, že "vláda zkurvila služební zákon". Dále v přímém přenosu hodnotil ruskou punkovou skupinu Pussy Riot: "Víte, co je to passy?“ ptal se moderátora. Ten ho opravil, že se to vyslovuje pussy. Do ticha se náhle ozvalo Zemanovo razantně vyřčené slovo: „Kunda. S prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam.“

"Nebudu se zastávat, teď jsem chtěl říct kurev... ale já nejsem Schwarzenberg, který používá těchto výrazů..." Je neuvěřitelné, že prezident nemá žádnou zábranu v podobě úcty ke svému úřadu a chová se jak primitiv z páté cenové skupiny.

Obávám se, že Zemanovo chování a vystupování se bude stále víc zhoršovat. Vyznamenání pro kamarády, zjevný alkoholismus, vulgarita, mstivost... Člověk si až klade otázku, zda je Miloš Zeman vůbec způsobilý zastávat úřad prezidenta. Když Václav Klaus nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu, vytvořila se skupina lidí včetně všeobecně známého lékaře a chtěla Klause prohlásit za nesvéprávného.

Hulvát, buran a alkoholik v jedné osobě zřejmě oněm lidem nevadí. Co se s tím dá dělat? Domnívám se, že nic moc, a tak by se měla veřejnost postavit proti prezidentovi, který neumí nic jiného než urážet jiné a urážet důstojnost a prestiž funkce prezidenta. Stačí jeho výstupy a prohlášení v co největší možné míře ignorovat.

Zeman potřebuje publikum, aby se mohl předvádět. Když o něj přijde, možná pochopí svou ubohou trapnost, ale prezidentovo ego stoupá až ke hvězdám. Přejme si, aby zbývající tři roky rychle utekly bez vážnějších škod. Snad bude další prezident vhodnější osobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…