Růžena Chrasteková: Když se z politické soutěže stává nelítostný boj

22.11.2019 7:33

Jsou lidé, kterým zcela zřejmě, jak je vidět, to bojování, válka, která u nás už, naštěstí, téměř třičtvrtě století nebyla, moc chybí. Ani letos se jim nezadařilo, při různých příležitostech výročí, zažehnout tvrdý Majdan po vzoru Kyjeva, vybudit demonstranty ke střetům, kde by tekla krev, upalovali se policisté a řádili najatí ostřelovači.

Růžena Chrasteková: Když se z politické soutěže stává nelítostný boj
Foto: pixabay.com
Popisek: agrese - ilustrační foto

Češi, Moravané a Slezané jako celek, národ, si zachovali svoji kultivovanost, nenechali se hromadně, většinově zmanipulovat, poštvat a vnutit si fyzický, krvavý boj v ulicích, náměstích, pláních. Byť se o to pár jedinců, samozvaných vůdců a pověřených manipulátorů zdatně pokoušelo.

Nelítostný boj o politickou moc, ve který se zvrhla slušná, demokratická politická soutěž, tady ale je. Zatím jenom ve verbální, uřvané, ukřičené a podpásové rovině, a nezbývá než doufat že jiný, ten tvrdý, krvavý, ani nebude. Protože i tento boj, tyto bitvy, jsou docela hnusné, nekulturní a nekultivované. Tolik sprostot, vulgarit, nadávek, vyhánění, zlých ultimát, výhrůžek a výzev, přání smrti politickým odpůrcům, co zazněly ve veřejném prostoru v posledních dnech, se nikdy v historii jakýchkoliv demonstrací u nás, ještě neobjevilo.

Volební preference posouvají opozici a její ideologický servis, politické aktivisty, setrvale na spodní příčky volitelnosti, načež jim už zřejmě nezbývá, než přistupovat k nejrůznějším formám boje o moc, kterou ztratili a po které tak touží. Absolutně nereflexují příčiny, nedokáží si (nechtějí?) zanalyzovat důvody, které vedou voliče, občany k tomu, že už jim nevěří ve většině, že svoji šanci na úspěch již probendili, promarnili a hlavně tu většinu tvrdě zklamali svým minulým, mnohaletým vládnutím.

Snaha opozice znovu získat politickou moc je natolik urputná, zajíkavě chtivá, že už vyzkoušeli a zkoušejí dál všechny možné i nemožné formy boje o voliče. Až na jednu jedinou - být slušnou, konstruktivní, o spolupráci i ze svých pozic se snažíci opozicí, které jde především o dobro, pozitiva, spokojenost a blaho státu, občanů, těch voličů.

Jejich boj o moc přetavili doslova ve válku, kde se bojuje nenávistí, antiprogramy, vnášením zla a zášti k vítězům posledních voleb, jejich nehorázným urážením, žalobami na základě vymyšlených, vykonstruovaných kauz.

Většinovou, přemýšlející společnost se jim ale nedaří přesvědčit, infikovat tou podsouvanou, předsudečnou (!) nenávistí a preference jim nestoupají. Nepomáhají jim ani jejich mini bojůvky zfanatizovaných křiklounů, ani ty jimi zpozadí organizované demonstrace, které vydávají za všelidové, hromadné občanské nepokoje, byť těch občanů tam byl zlomek, voličů s bídou 5, slovy pět procent z celkového počtu.

Nevzdávají to ale, vždyť ta moc, ty prebendy, ta křesla, to vše je tak lákavé, předeším pro ty z nich, kteří už ten blahobyt okusili, měli tu moc a příležitosti z ní (a plnými doušky ty příležitosti nasávali, přisávali, přikloňovali, ...).

Ale nedaří se a nervozita stoupá úměrně se zkracující se dobou do dalších voleb. Nervozita a frustrace, zloba, které plodí ještě větší míru nenávisti a motivuje je k dalším formám boje, bitev. Dokonce se, v jádru různě smýšlející (alespoň tak své skomírající partaje už, prezentují), snaží zhoufovat do nějakých obskurních koalicí (stejně by se, i kdyby se jim to podařilo, nakonec o ty vysoké posty porvali jak koně), ale zase to nejde, dle stávající legislativy, vyhrát jenom tak.

A když se nedaří vyhrát jinak, normálně, demokraticky, tak chtějí zavést změnu volebního systému, pravidel. Toho systému, těch pravidel, které oni tenkrát, když byli u moci, navrhli, schválili, které jim naprosto, tenkrát, vyhovovali.

Suma sumárum, prostě se jim nedaří. Programy AntiBabiš a AntiZeman nezabrali, právě naopak. Pracně a nákladně zorganizované demonstrace a z jejich tribun výzvy, apely, ultimáta k odstoupení premiéra (vlády), nalajnování pravomocí, jmenování a odvolání členů vlády atd také nezabírají, jsou logicky a po právu ignorovány. Bojůvky hulvátů, sprostých gaunerů a jejich nechutné akce, včetně předešlého udávání, bonzování, žalování do Brusele, vzbudili jenom odpor a odsouzení většiny občanů.

Vyvolávají válku, nelítostné boje o moc, bezohledně a s použitím těch nejzákeřnějších zbraní, neštítí se ničeho - viz jejich jedno z hesel na Letné: "Babiši odstup nebo umři".

Jediným regulérním, demokratickým bojem o politickou moc, dámy a pánové z opozice a vy, jejich ideologický servis, političtí aktivisté, jsou řádné, svobodné, demokratické volby.

Zkuste se utkat se svými oponenty v tomto legitimním boji a hlavně dbejte elementární slušnosti, dodržení práva, zkuste najít v sobě alespoň kousek cti a charakteru, možná pak i vám přibudou další voliči.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla