SPELOS: Stát a obce mohou letos z herního průmyslu získat až 10 miliard

14.09.2012 13:26

Herní průmysl odvedl za první pololetí do státní pokladny už skoro čtyři miliardy korun.

SPELOS: Stát a obce mohou letos z herního průmyslu získat až 10 miliard
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Většina těchto prostředků, téměř tři miliardy, přitom pochází z provozu legálních interaktivních videoloterních terminálů, zbytek z ostatních typů loterií a sázkových her. Nad rámec této loterní daně je navíc třeba připočítat správní poplatky, daň z příjmů právnických osob a DPH, kterou legální provozovatelé v herním průmyslu, na rozdíl od ostatních podnikatelů, nemohou odečíst.

„Předpoklad, že za celý rok odvedeme do veřejných rozpočtů dříve avízovaných deset miliard, je více než reálný. Tedy pokud si z nás politici zase neudělají snadný předvolební terč a nerozhodnou se věnovat trh černým hernám a nelegálním provozovatelům na internetu, z nichž veřejné rozpočty nemají vůbec nic,“ řekl nám k předpokládaným odvodům do státní pokladny ředitel největšího profesního sdružení  provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS Petr Vrzáň.

Jednostranné tažení proti legálním provozovatelům, především videoloterních terminálů, ze strany státu, měst i nejrůznějších občanských sdružení, vede totiž podle zástupců SPELOS k nebývalé aktivitě těch, kteří hledají kličky, jak obejít zákon i vyhlášky a přitom neplatit řádné poplatky a daně. Proto výše uvedená čísla platí pouze v případě, že stát bude konat v zájmu ochrany legálních provozovatelů, stejně tak jako pokud obce budou regulovat, namísto nesmyslných zákazů a populistických nulových tolerancí.

„Máme dokonce zprávy o angažování právníků, kteří vymysleli hned několik způsobů, jak zaplnit trh tam, kde museli skončit legální provozovatelé, a neplatit přitom státu ani korunu. Na řadu případů jsme sami upozornili. U nás je však bohužel praxe taková, že se kontroluje především to, co je povoleno. Kontrolovat nepovolené herny je pochopitelně těžší než ty, kteří dodržují pravidla,“ dodává Petr Vrzáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPELOS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla