STEM: Volby by vyhrálo ANO. O několik koňských délek

23.12.2016 11:38

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou STEM by nyní volby vyhrálo hnutí ANO s 29,7 %. Druhá by skončila ČSSD s 16,3 % hlasů. ANO je na tom tedy podle STEMu stejně jako v říjnu a ČSSD polepšila o 1,9 %.

STEM: Volby by vyhrálo ANO. O několik koňských délek
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Třetí by podle tohoto průzkumu skončili ve volbách komunisté s 13,8 % hlasů. Následovala by ODS se 7,5 %, lidovci s 6,9 a TOP 09 s 5,2 % hlasů.

Pro ČSSD je 16,3 % preferencí v průzkumech STEMu druhý nejhorší výsledek za několik deset let. Naopak pro hnutí ANO je výsledek nejlepším za poslední rok a půl. To znamená, že zatímco ČSSD se plácá ve svých dlouholetých minimech, hnutí ANO za poslední rok a půl dokázalo podle STEMu zesílit.

Pokud se podíváme na výsledky dalších stran, které by se podle STEMu dostaly do parlamentu, za poslední rok a půl, vidíme, že preference klesají také komunistům, ačkoli ne tak ostře jako ČSSD, ODS je stále ve stejné mizérii a TOP 09 zkrátka klesá vstříc blízké smrti.

Krizi tedy prožívají jak levicové, tak tradiční pravicové strany a jejich hlasy sbírá hnutí ANO. ČSSD by v prosinci podle CVVM získala o téměř dvě procenta více hlasů než v říjnu. Je otázka, zda je to jednorázový výkyv, nebo se v prosincovém (lehoučkém) zvýšení volebních preferencí projevily cíle strany vytyčené na schůzi Ústředním výboru ČSSD. Jelikož se však nezdá, že by se v ČSSD děly nějaké významnější změny, které by vedly k modernizaci strany a k „osvěžení“ vedení strany novými a schopnými lidmi a také ke změnám v oblasti marketingu strany (nemluvě už vůbec o sestavení nového programu strany), lze odhadnout, že i kdyby byl dvouprocentní nárůst preferencí ČSSD způsobem ozvěnami ÚV ČSSD, vrátí se strana v následujících měsících k poklesu. Kromě toho byl sběr dat pro průzkum uskutečněn v době, kdy ještě nevybublala aféra kolem ROP Severozápad, v níž figuruje řada bývalých i současných představitelů ČSSD v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Zajímavým jevem je, že ač všechny strany napříč politickým spektrem verbálně zbrojí proti A. Babišovi, všem jim klesají volební preference. A jediným subjektem, který z dlouhodobého hlediska posiluje, je právě Babišovo hnutí ANO.

Důvodem to je samozřejmě i to, že boje s Andrejem Babišem jsou v podání ostatních stran, a jde zejména o ČSSD, pouze v oblasti opakujících se jednorázových výtek, které pak Babiš pomocí svého marketingového zázemí obratně otočí proti jejich autorům. Pokud chce ČSSD otočit poměr mezi preferencemi hnutí ANO a preferencemi ČSSD, měla by přestat vystupovat jako už předem „ta druhá strana“ (nakonec s tímto přístupem nemusí skončit ani druhá), a měla by začít Andreje Babiše soustavně tlačit v otázkách, které mu nejsou příjemné – protože by jeho pravdivé odpovědi nebyly vůbec příjemné jeho potenciálním voličům. Jde například o umístění americké vojenské základy na českém území nebo ochranu spotřebitele (zejména zaměřenou na ceny a kvalitu českých potravin), chybnou politiku měnových intervencí ČNB na umělé oslabování české korunu (to již stát stalo téměř 800 miliard) atd.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…