STOP HF: Břidlicový plyn aneb ožehavé téma

17.05.2012 20:04

Tisková zpráva Koalice STOP HF k těžbě břidlicového plynu.

STOP HF: Břidlicový plyn aneb ožehavé téma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průmyslová krajina - ilustrační foto

Jak informují média?

Dne 14.5.2012 naše přední média ČT24, ČTK, Lidovky, Mediafax a jiné uveřejnila články, které podávají velmi zkreslené, až manipulativní informace o výhodách a očekávaných výnosech těžby břidlicového plynu metodou frakčního štěpení.

Tyto články zároveň zastírají vysokou nebezpečnost této metody, která opakovaně a prokazatelně poškozuje vodní zdroje a životní prostředí, nepřímo pak i poměry ve společnosti.

Manipulátoři průmyslové lobby se snaží ústy svých mluvčích (pan Benada, pan Petržilka) přesvědčit náš národ a politiky, aby si dali vzít tuto zemi a možnost v ní bydlet a odevzdali ji novodobým prospektorům.

Česko nemá neobydlená území

Na rozdíl od USA, kde těžba začala v pustinách, Česko nemá území, kde by se tato metoda dala zkoušet, aniž by to výrazně nesnížilo kvalitu života obyvatelstva. Vytipovaná území Trutnovsko, Berounka a Meziříčí jsou území částečně zvláště chráněná, s výskytem významných nadregionálních zdrojů pitné vody a navíc hustě osídlená.

Závislost na Rusku?

Závislost nebo nezávislost na Rusku je též velmi zprofanovaný argument, protože to, co zavání závislostí na Rusku, zavání také časy minulými a budí v člověku v Čechách odpor. Tomu se říká zneužití argumentu nebo psychologický nátlak na Čecha a skrytě mu říká: Musíme těžit, abychom odstranili závislost… a proto se panu Černochovi z Energetické sekce Masarykovy univerzity Brno také nedá věřit.

Plyn nám prodává RWE, která ho nakoupí tam, kde bude nejlevnější, a prodá nám ho stejně dostatečně draho, aby si dobře vydělala. A že by plynu byl v blízké době nedostatek, to se ale opravdu obávat nemusíme.

Nepotřebujeme průzkum!

Česko nepotřebuje zjistit kolik má břidlicového plynu. Česko má surovinu nejcennější a tou je voda, čistá pitná voda pro každého občana této země. Která ze zemí na světě má takové bohatství? Prosíme čtenáře, aby zvážili, jakou má pro ně osobně důležitost voda nebo plyn, kterou surovinu upřednostní. Nelze totiž zachovat čistou pitnou vodu tam, kde by se plyn zkoumal či těžil.

Žádáme pravdivé informace v médiích!

Všichni novináři a lidé činní v médiích, apelujeme na Vás, snažte se informovat objektivně. Prověřujte prosím pravdivost svých informačních zdrojů, jinak Vám hrozí, že budete usvědčeni ze lží a pokusů o manipulaci. Zvažte také prosím i Vy, zda ve svém životě potřebujete více vodu nebo plyn, a zkuste si představit, že Vám z kohoutku teče páchnoucí černá tekutina.

Za Koalici STOP HF

Ing. Lumír Andrš, Jiří Malík

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …