Sdružení českých taxikářů: Říkáme a dost!

04.09.2018 12:46

Sdružení českých taxikářů vyhlašuje s okamžitou platností přípravu celorepublikového protestu.

Sdružení českých taxikářů: Říkáme a dost!
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Prohlášení Sdružení českých taxikářů k poslednímu znění novely zákona 111/1994 sb.

A dost!

Dost bylo licoměrnosti, úhybných manévrů, podbízení se nadnárodním korporacím ze strany státní správy a naší legislativy. Opět jednali o nás bez nás. Naše účast na pracovní skupině při ministerstvu dopravy byla čistě symbolická. Byli jsme přizváni jen z obavy před dalšími protesty. Naše účast na pracovní skupině byla tak pouze snahou nám na čas zavřít ústa. Slíbili nám, že přepracují novelu a přizpůsobí našim připomínkám. Nic takového se nestalo. Naopak byly z novely vyjmuty další stěžejní body. Projde-li takto koncipovaný zákon v parlamentu, můžeme jej přejmenovat na zákon o silniční dopravě a chaosu v taxislužbě.

Říkáme a dost! Sdružení českých taxikářů vyhlašuje s okamžitou platností přípravu celorepublikového protestu.

Ministerstvo dopravy přes veškeré naše snahy touto podobou novely zákona vnáší totální chaos do taxislužby, která se nestane více transparentní ani více kontrolovatelnou. Zároveň dojde k její další „deprofesionalizaci.“ Ministerstvo dopravy naprosto ignorovalo skutečnost, že díky neschopnosti státu zasáhnout proti nekalým a nezákonným praktikám nadnárodních společností typu Uber a Taxify a jejich nelegálním a neprofesionálním řidičům byl nedávno zmařen mladý lidský život. Touto novelou zákona přímo ohrožuje na životech zákazníky, neboť novela přináší téměř nulovou garanci profesionality, kvality a bezpečnosti taxislužby, kterou bude moci vykonávat prakticky kdokoli.

Sdružení českých taxikářů dále trvá na jediné formě taxi a to na taxi s transparentem a taxametrem. Novela v této podobě popírá samotný význam a smysl taxislužby. Vynález taxametru byl v minulosti motivován tím, aby se měřilo všem stejně. Přestože moderní taxametry umí pracovat i s cenou pevnou, žádná aplikace nedovede férově nahradit měření taxametrem - Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví schváleným a pravidelně prověřovaným měřidlem.

Sdružení českých taxikářů vyzývá také Magistrát hlavního města Prahy a lokální samosprávy dalších měst. Bojujte s námi za férovou, profesionální, bezpečnou, transparentní a kvalitní taxislužbu. Zákon vám umožňuje řadu lokálních pravomocí, které by mohly napravit nekoncepčnost stávající novely. Připojte se k nám a podpořte náš protest A Dost! Nechceme blokovat Prahu ani jiná města. Chceme být ale vidět a slyšet. Chceme vést dál dialog s vysokou politikou. Dialog ale znamená i umění naslouchat a to vysoká politika zatím neumí. Pomozte nám a podpořte nás!

Za Sdružení českých taxikářů
Petr Polišenský, předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …