Sdružení místních samospráv: Obce si polepší o téměř devět miliard

20.07.2017 10:11

Před několika hodinami schválená novela zákona o rozpočtovém určení daní v Senátu Parlamentu ČR znamená již jisté zvýšení rozpočtů obcí o téměř 9 mld. Kč v roce 2018 a minimálně podobné příjmy v letech dalších. Novele chybí k účinnosti už jen podpis prezidenta. Ten se však při návštěvě Libereckého kraje, z jehož pera novela zákona pochází, nechal slyšet, že nebude podpis pod zákonem nijak zdržovat.

Sdružení místních samospráv: Obce si polepší o téměř devět miliard
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Novela přináší zvýšení podílu obecních rozpočtů na výnosu DPH z 21,4% na 23,58% a zvýšení váhy koeficientu dětí a žáků z aktuálních 7% na 9%. Polepší si každá obec v České republice. Od roku 2018 tak dochází k napravení nespravedlnosti, která tu existovala již od roku 2013 a byla způsobena snížením podílu obecních rozpočtů na DPH z důvodu zavedení důchodové reformy. Je nutné upozornit, že snaha o nápravu nepřišla ze strany vlády, tj. ministerstva financí, ale z územní samosprávy a ze společných diskuzí zástupců krajů i obcí. Tento fakt bohužel ukazuje na ne příliš důležité postavení územní samosprávy pro státní správu.

Za schválením zákona stojí více než dvouletá práce zástupců obcí – starostů a organizací sdružující jednotlivé obce v České republice. Sdružení místních samospráv velmi oceňuje jejich úsilí, i úsilí všech politických reprezentantů v Parlamentu České republiky, kteří pomohli původní návrh Libereckého kraje dotvořit do současné podoby a kteří se významnou měrou zasadili o úspěšné přijetí tohoto zákona.

O Sdružení místních samospráv ČR
Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1200 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…