Sdružení zdravotně postižených: Bývalý ministr Drábek usoudil.... a příspěvek na péči se snižuje nebo odebírá

25.06.2015 17:18

"Memorandum ke zlepšení podmínek v oblasti přiznávání příspěvků na péči", které vyplynulo z dnešního kulatého stolu poslankyně Hnykové (Úsvit) k problematice příspěvku na péči, na kterém představila novelu zákona o sociálních službách:

Sdružení zdravotně postižených: Bývalý ministr Drábek usoudil.... a příspěvek na péči se snižuje nebo odebírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

My, občané s těžkým zdravotním postižením, jsme ve větší či menší míře závislí na pomoci jiné osoby při zajišťování základní péče o vlastní osobu a samostatnosti.

Základním cílem zákona o sociálních službách při jeho vzniku bylo umožnit všem takto postiženým lidem vybrat si podle svých individuálních potřeb a zájmů pomoc ve vlastní domácnosti, střídavou pomoc v denních zařízeních a v rodině, nebo pomoc zajišťovanou po dobu celého týdne nebo roku ve speciálních zařízeních sociální péče s možností ubytování. Základním prostředkem k dosáhnutí celého spektra sociálních služeb byl příspěvek na péči přiznávaný ve smyslu zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tento zákon a jeho prováděcí vyhláška velmi podrobně specifikovaly jednotlivé úkony a podúkony, které žadatel o příspěvek nezvládal bez pomoci jiné osoby a podle toho se stanovoval stupeň, a tím i výše příspěvku. Podmínky pro přiznání příspěvku byly spravedlivé a většina nás žadatelů o příspěvek byla s jeho výší spokojena.

Bývalý ministr Drábek však zřejmě po dohodě s bývalým ministrem financí usoudil, že financování příspěvku na péči je příliš nákladné a nechal zpracovat tzv. šetřící balíček opatření. Tento balíček byl přes naše opakované písemné i ústní námitky přijat většinou hlasů PSP ČR a následně schválen Senátem ČR. Nebylo nic platné, že jsme psali osobní dopisy všem poslancům i senátorům a upozorňovali je na katastrofický dopad těchto opatření.

Některé části tzv. šetřícího balíčku se podařilo po změně vlády odstranit a napravit (např. přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P), avšak podmínky pro přiznávání příspěvku na péči se vůbec nezměnily a výsledkem je, že uživatelům příspěvku na péči se tento příspěvek při časově stanovených kontrolách snižuje, nebo přímo odebírá, ačkoli jejich zdravotní stav se v průběhu let zcela prokazatelně nezlepšil, naopak s přibývajícími léty se jejich odkázanost na pomoc jiné osoby zcela zákonitě zvýšila. Snížení nebo nepřiznání příspěvku na péči brání dosud pečujícím osobám (fyzickým i právnickým) v zajišťování péče v potřebném obsahu a rozsahu a zhoršuje tak nám, občanům s těžkým zdravotním postižením zcela zásadně kvalitu našeho života.

Sdružení zdravotně postižených v ČR, z.s. se opakovaně  písemně i osobně snažilo přesvědčit ministryni práce a sociálních věcí Mgr. Marksovou o nutnosti urychlené změny příslušných ustanovení zákona o sociálních službách a jeho prováděcí vyhlášky. Z iniciativy poslankyň pí Hnykové, pí Havlové, poslance p. Černocha a nadace KLAPETO byl zorganizován na půdě Parlamentu ČR seminář se zástupci zdravotně postižených i MPSV, byla uskutečněna petiční akce, při které bylo sebráno 11 373 podpisů. Žádný z těchto podnětů však ani po osobním veřejně proklamovaném slibu pí ministryně Marksové dosud nepřiměl MPSV k urychlené novelizaci výše uvedeného zákona a jeho prováděcí vyhlášky. Paní poslankyně Hnyková spolu s celou skupinou dalších poslankyň a poslanců napříč spektrem politických stran jsou připraveni podat námi požadovanou změnu příslušných ustanovení zákona o sociálních službách formou poslaneckého návrhu.

Žádáme, aby se MPSV urychleně začalo celou tak dlouho odkládanou problematikou zabývat a aby ještě před schválením novely předmětného zákona provedlo novelizaci přílohy č. 4 vyhl. č. 388/2011 Sb., ve znění pozdějších předpisů, ve smyslu dopisu, který jsme odeslali pí ministryni dne 15. května 2014.

Za všechny členské organizace Sdružení zdravotně postižených v ČR, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …