Sedláci a živnostníci kritizují změnu podnikatelského prostředí v ČR

04.06.2015 10:12

Silné znepokojení nad neustálým zhoršováním podnikatelského prostředí pro malé a střední podnikatele a živnostníky vedlo na konci května zástupce dvou organizací, které se proti tomuto nešvaru snaží dlouhodobě bojovat – Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR (SPŽ ČR), k uzavření memoranda o vzájemné spolupráci.

Sedláci a živnostníci kritizují změnu podnikatelského prostředí v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

polečný boj proti šikaně podnikatelů bude v budoucnu zahrnovat snahu o podporu malých a jednoduchých projektů v regionech, odstraňování protekcionismu a nerovných podmínek na tuzemském trhu, zbytečných administrativních bariér či zvýšení a prohloubení medializace nešvarů s požadavky na vyvození konkrétní osobní odpovědnosti.

„Rozhodně nechceme a nebudeme nečinně přihlížet tomu, že i přes nejrůznější proklamace politických stran narůstá nesmyslná byrokratická zátěž, mnohdy účelově vytvářená státní správou, která ztěžuje přístup malých a drobných podnikatelů nejen ke státním zakázkám, ale i k dotačním titulům a v neposlední řadě i do tržního prostředí,“ řekl v průběhu společného jednání předseda představenstva SPŽ ČR Bedřich Danda a dodal: „Nelze opomíjet zvyšující se aroganci úředníků státní správy, kdy jakákoliv absence osobní odpovědnosti za vykonanou práci posiluje nejen korupční, ale i účelné pracovní prostředí tam, kde by měly být stanovovány smysluplné normy pro chod hospodářství a podnikání. Narůstá podíl rozhodnutí, která vyhovují či přímo nahrávají vybraným skupinám zájmových firem či osob a tím dochází k oligarchizaci a prohlubování korupčního prostředí.“

„Naším dlouhodobým úsilím je dosažení masivnější podpory rozvoje malého a středního podnikání na venkově. A to tak, aby maximum finančních prostředků bylo plošně rozprostřeno v jednotlivých regionech, násobilo svůj efekt využitím mezi co nejvíce subjektů, přineslo nová pracovní místa a pozitivně ovlivnilo venkov jako takový,“ vysvětlil předseda ASZ ČR Josef Stehlík priority této organizace.

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací, která již více než 17 let hájí zájmy soukromých zemědělců v České republice. Staví na rodinném hospodaření, vychází ze selských tradic a odpovědného přístupu k půdě, prosazuje svobodné podnikání, bojuje proti zbytečné byrokracii, podporuje multifunkční zemědělství a pomáhá vytvářet živý a ekonomicky nezávislý venkov.

Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR bylo založeno v prosinci roku 1989 a aktuálně sdružuje zájmy více než 380 tisíc malých a středních podnikatelů a živnostníků, začleněných v mnoha společenstvech a ceších. Jeho hlavním úsilím je vytváření legislativního, materiálního a mediálního prostředí, které umožní tomuto ekonomicky velmi významnému uskupení odpovídající rozvoj a postavení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.