Silvie Hradecká: Blíží se politická volba 'apolitických' mediálních rad

07.06.2017 16:29

Česká televize a Český rozhlas čeká obměna mediálních rad – v každém médiu jsou nyní volné tři židle, na které si brousí zuby devět kandidátů. Nominovaly je jako vždy různé údajně společensky významné a prospěšné organizace, ale jejich zvolení je na Poslanecké sněmovně. Bude zajímavé, jak se zákonodárci tentokrát vyrovnají s „apolitičností“ jednotlivých uchazečů. Stejně zajímavé bude, jak naloží s mnohokrát „profláknutými“ jmény, která se pravidelně vynořují.

Silvie Hradecká: Blíží se politická volba 'apolitických' mediálních rad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V případě České televize určitě zaujme přihlášení dvou neúspěšných uchazečů o post generálního ředitele Českého rozhlasu – Jakuba Končelíka a někdejšího novináře, právníka a současného zastupitele za Prahu 8 Tomáše Němečka, který v komunálních volbách roku 2014 vedl v Praze 8 kandidátku Osmička sobě, sdružení KDU-ČSL a nezávislých osobností. Proslulá je také Dana Makrlíková – v Radě ČT již dříve zasedla, známá je ale spíš svými eskapádami, o kterých často a ochotně referovala bulvární média.

Netradičně zajímavější jsou ale kandidáti do Rady Českého rozhlasu. O apolitičnosti bývalého ministra kultury a současného poslance za ČSSD Vítězslava Jandáka asi opravdu nemůže být ani řeči. Jožin z Velkého sedla by ale na druhou stranu mohl být osvěžením nudných veřejných zasedání a mohl by do současných šedivých osobností radních vlít trochu života.

Něco jiného je nenápadný kandidát Jozef Ftorek, který proplul bez většího povšimnutí do finální devítky. Málokdo asi tuší, že jeho jméno je velmi těsně spojeno se současným radním Petrem Šafaříkem, autorem slavných e-mailů předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. „S prosbou o diskrétnost“ – tak začínaly všechny Šafaříkovy e-maily, které unikly na veřejnost a ve kterých barvitě popisoval zákulisí volby generálního ředitele Českého rozhlasu, která se odehrála loni v únoru. Novináři se spokojili s vysvětlením Petra Šafaříka, který konstatoval, že maily „nejsou autentické“. O vý ;sledcích vyšetřování hackerského útoku, který se naboural do e-mailové schránky předsedy vlády, nikde zmínka nepadla. Pokud bude pan Ftorek zvolený, jedno je jisté, mailů asi přibude a sociální demokracie získá dalšího cenného „spolupracovníka“ ve veřejnoprávním médiu.

Jako další stálice se do rozhlasové rady hlásí Michal Stehlík, který v uplynulých senátních volbách kandidoval za lidovce na Vysočině. Také zajímavá postava. O návrat se chce pokusit i Ivan Tesař, muž, o kterém se toho mnoho neví. Jeho účast či spíše neúčast na veřejných zasedáních Rady ČRo je již mezi novináři proslulá. Stejně jako jeho aktivita, která se během zasedání soustředí hlavně na schroupání pytlíku brambůrek či balíčku sušenek. Jako vyslanec koncesionářů, kteří si veřejnoprávní médium i jeho Radu platí ze svého, toho opravdu moc v uplynulém období nepředvedl.

Takže jaká bude současná volba? Samozřejmě že politická. Nebylo by na tom ve výsledku ani nic špatného, máme přece parlamentní demokracii. Současné divadlo a přesvědčování o „apolitičnosti“ je ale trapné. To raději ať do mediálních Rad vysílají svoje zástupce přímo jednotlivé parlamentní strany. Aspoň bychom hned věděli, kdo čí je, kdo za naše peníze pracuje a kdo ne a komu třeba i díky tomu příště ve sněmovních volbách hodit hlas.

Silvie Hradecká
občanka, které není lhostejný osud České televize a Českého rozhlasu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…