Slávek Popelka: Z moudrosti předků

01.03.2016 13:38

Předchozí generace, které ještě měly schopnost intuitivního vnímání, v měsíci březnu dodržovaly půst. Dnes se často ptáme, proč je navzdory výraznému pokroku lékařské vědy tolik nemocí, když by tomu mělo být naopak. Kromě zhoršení kvality potravin, vody atd. vlivem znečištění k tomu přispívá ještě jeden faktor, možná ten nejdůležitější. Nerespektujeme rytmy přírody.

Slávek Popelka: Z moudrosti předků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slávek Popelka

V měsíci březnu se v našich zeměpisných šířkách všechny živé organismy, včetně člověka, čistí, zbavují se toxinů, nemocných a odumřelých buněk, různých usazenin a dalších škodlivin. Tento proces probíhá automaticky, pokud tělo nezatěžujeme nadbytkem potravin a poživatinami nevhodnými do tohoto období.

Po staletí, možná tisíciletí naši předkové v tomto období drželi půst. Pomáhala jim v tom i příroda, protože právě březen je měsícem, kdy je největší nedostatek potravy. V březnu lidé dřívějších dob nejedli žádné potraviny živočišného původu, tedy nejen maso, ale ani mléko a mléčné výrobky, vejce.

Základ jejich stravy tvořily luštěniny, kořenová zelenina nejčastěji ve formě polévek, houby, kysané zelí, obilniny, např. jídlo připravené z ječných krup a sušených hub (kuba). Také konzumovali obilné kaše se sušeným ovocem slazené medem.

Co můžeme dělat pro zlepšení zdraví v březnu

Během čtyřicetidenního předvelikonočního půstu se jejich organizmy vyčistily, detoxikovaly a zregenerovaly.

My jsme půst odložili jako zbytečnou věc, podivnou náboženskou pověru. Následkem je celá řada nemocí, kterými dnešní lidstvo trpí v čím dál větší míře.

Co tedy můžeme dělat pro zlepšení svého zdraví v měsíci březnu? Kromě výše uvedeného omezit množství přijímané potravy, občas se postit - alespoň jeden den v týdnu - pít hodně bylinných čajů. Jíst více zeleninových a luštěninových polévek. Měla by se úplně vyloučit káva, výrazně omezit sladkosti a tuky.

Odměnou nám bude pevnější zdraví a lepší životní pocit po celý následující rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla