V měsíci březnu se v našich zeměpisných šířkách všechny živé organismy, včetně člověka, čistí, zbavují se toxinů, nemocných a odumřelých buněk, různých usazenin a dalších škodlivin. Tento proces probíhá automaticky, pokud tělo nezatěžujeme nadbytkem potravin a poživatinami nevhodnými do tohoto období.
Po staletí, možná tisíciletí naši předkové v tomto období drželi půst. Pomáhala jim v tom i příroda, protože právě březen je měsícem, kdy je největší nedostatek potravy. V březnu lidé dřívějších dob nejedli žádné potraviny živočišného původu, tedy nejen maso, ale ani mléko a mléčné výrobky, vejce.
Základ jejich stravy tvořily luštěniny, kořenová zelenina nejčastěji ve formě polévek, houby, kysané zelí, obilniny, např. jídlo připravené z ječných krup a sušených hub (kuba). Také konzumovali obilné kaše se sušeným ovocem slazené medem.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV