Sofie Chrtková: Výroba chudiny a boj s ní

12.06.2011 7:27

Pravicové vlády po roce 1989, začaly doslova „vyrábět" chudinu jak na běžícím pásu a také nezřízeně - tržně.

Sofie Chrtková: Výroba chudiny a boj s ní

Nyní proti nadvýrobě „chudiny", začala pravice intenzívně „bojovat", aby ji „zredukovala" a „zlikvidovala" různými zákony a vyhláškami na minimum. Z chudiny udělala odpad společnosti, který je třeba někam zamést, vyvézt či dovést k jeho vlastnímu zániku. Udělala z chudých nezaměstnaných, nepracující „lůzu" nebo „nepřizpůsobivé občany", se kterými se „nebude jednat v rukavičkách". Pro „pravici" jsou vyžírkami společnosti, se kterými „je třeba tvrdě zatočit a bojovat s nimi, doslova, za každou cenu".

Naprosto podobné a stejné vidění věci, jako myslící občané v naší zemi, má i pan Zaorálek, jen v rámci své funkce, bohužel, musí být zdrženlivější, ale jádro věci, problému a nelidskosti, ve svém projevu řekl. Tohle není populismus opozice, to je holá, nynější a naše realita, ve které žijeme my všichni, kterou nám připravuje současná vláda a pravice. Konečný stav po „reformách" a škrtech, které postihnou značnou část našich občanů již plošně, někteří se v tom vezou i bez reforem, stačilo zdražování za posledních šest let a nemožnost sehnat práci.

Chovají se k lidem jako k věci na skladě z nadvýroby, kteří překáží, zabírají místo ve skladu a stojí zbytečné peníze. Pokud se něco podobného stane „firmě", jednoduše část zboží pod cenou vyveze a prodá, ale většinou skončí „zboží" či odpad, fyzickou likvidací. Naprosto stejný přístup má nynější pravice k lidem a chudině. Chudinu ale vyvézt nelze, přichází v úvahu možnost druhá. Kam jsme se vlastně s tímto „přístupem" dostali? Nepřipadá vám podobnost a odlidštění přístupu k lidem známá?

Proti tomuto „systému" bojoval celý svět před 70 lety, začíná bojovat i dnes, dodnes se „systém" odsuzuje! Jen byl pojmenovaný jinak a rozdíl je snad pouze v nástrojích a způsobu řešení. Efekt byl a je stejný. Tohle nelze připustit, lidé nejsou odpadem ani zbožím, vážené poslankyně - zejména dvě, zvláště vynikají - vážení poslanci - i zde se najdou, dokonce ministři, jež protilidský přístup propagují, včetně boje proti chudině, kterou svým jednáním a chováním pomáhali tvořit! I tohle může být jedním z důvodů „ochladnutí" vztahů mezi Českem a Austrálií, o kterém se nebude hovořit přímo, ale pro zem, která si zakládá na lidskosti a demokracii, je náš vládní přístup k lidem a ničení  demokratických principů, neakceptovatelný.

Jako před 70 lety, jistý národ, jež zavedl fyzickou likvidaci nepohodlných osob, šílenosti neřešil včas a nechal se ohlupovat několika líbivými řečmi a tvorbou národních nepřátel  nebo odlišných ras. Šílenci také chtěli národy „vyčistit a zredukovat". Důvody se najdou vždy, ne vždy však v nich umíme číst a porozumíme dříve, než je opravdu pozdě! Také náš „český" pravicový systém si hledá různé nepřátele a štve různé skupiny proti skupinám jiným. Občanskou společnost cíleně rozděluje a  značnou část chce  zotročit - ty, kteří mohou pro pracovat a zbylou, nepotřebnou část, postupně likvidují. Nic nového, nic převratného. Naprosto stejně, postupně a plíživě, na čas šílenci ovládli část světa a zemřeli miliony nevinných lidí, zbytečně. Aby se k moci  šílenci dostali, také obcházeli a přestali uznávat ústavu, zákony i parlament. Stejně, jako naše současná pravice. Ještě mírně to nazýváme mediálně „válcováním" opozice, ale uniká nám skutečný význam a následky, onoho „válcování".

Seškrtají sociální dávky, sociálně nejslabším. Stát nejen uzákonil, ale dokonce přihlíží a toleruje  obcházení zákonů a přihlíží  protizákonnému jednání exekutorů, kteří si z olupování lidí udělali značně lukrativní byznys - na nejchudších a nejbezmocnějších! Nyní mohou lidem sahat na sociální dávky, které jsou určeny k samotnému, holému přežití a ještě si při této loupeži „za bílého dne", přijdou na nemalý, osobní zisk, mnohdy převyšující dlužnou částku několikatisíci procenty!  Tito lidé nemají na zaplacení základních věcí, natož na lékařskou péči. Místo, aby jim úřad přímo sehnal práci a třeba nouzové bydlení, vyštvou je bez pomoci na ulici. Co s nimi bude, to je nezajímá. Schopní a relativně zdraví, začnou s kriminální činností - na jak dlouho? Nemocní a starší, jednoduše zemřou hlady nebo nemocí, možná umrznou v zimě apod. Co budou tito lidé dělat, když práci neseženou, protože není, neboť spoustu pracovních míst již dávno zlikvidovali a likvidují, když stát rozkradli a prodali? Pochopitelně, že jsme zchudli, to je důsledek neustálých a neřešených zlodějen a okrádání, státu i lidí.

 Údajně jsme „chudým státem", který nemá na sociální podpory. Kdo však z bohatého státu udělal náš český, „chudý" stát? Ti samí, kteří nyní proti jimi vytvořené chudobě bojují zločinnými byrokratickými nástroji tak, že ve finále a v důsledku, chudina zemře hladem a nemocemi sama. To není „boj s chudobou", v pojetí demokratického smýšlení světa, ale jde o asociálně, nedemokratickou likvidaci určité skupiny občanů. Není  snad zločinem, když v údajně „chudém státě", pobírají i manažeři a ředitelé státních či polostátních podniků, platy kolem půl milionu a výš, o odměnách, mnohdy stovek milionů, nemluvě? Není snad zločinem, že manažeři pobírají milionové platy, ale zaměstnance drží na podprůměrné, často minimální mzdě a netvoří nová pracovní místa, ačkoli zaměstnanec, mnohdy dělá za dva nebo tři zaměstnance? Nově se nemají platit přesčasy - o čem je tohle? Jde o postupné zavádění otrocké práce - práce zadarmo!

K čemu spěje zdražení lékařské péče pro lidi s minimální mzdou, lidi na podporách a sociálních dávkách, které jim nově, také z důvodu pochopitelného zadlužení, nově odeberou, často protizákonně a protiústavně, různé divoké exekutorské soukromé firmy, Přitom majetek byl již mnohým sebrán exekutory již předtím? Nežádoucí skupinu obyvatel nemusíme rovnou postřílet - to je „nelidské" že? Jdou na to oklikou - odstřihnou je zcela od  minimálního finančního zdroje, potřebného k holému přežití, zemřou bez pomoci sami! Zejména stát, by měl zabránit, aby se lidé do podobného stavu nedostali, ale pravice dělá věci opačné, pod rouškou a s heslem: „nebudeme  podporovat příživníky". Což jsou vlastně všichni, kdo nepracují a pobírají různé dávky, důchody apod. Likvidují místní úřady práce - úřady, které znají své obyvatele i jejich situaci. Na jednom  centrálním úřadě, který má dávky pouze proplácet, se důvody pro proplácení nenajdou - jsou evidované jinde a nedostupné - tedy  důvody nebudou, zcela se vytratí. Místo potřebných financí, si budou úřady mezi sebou  posílat  různé formuláře, žádosti, odvolání apod., do doby nebo zatímco, občan bude  umírat hlady, nemocí či zimou!

Pomoc státu zcela postupně zanikne a nakonec nebude potřeba vůbec. To je cíl, za kterým současná pravice jde!  Netvoří zaměstnanost, která by z větší části chudobu odbourala, ale likviduje pracovní místa a vyrábí chudé! Ačkoli zejména tvorba pracovních míst a bydlení pro chudé, by měla být prioritou č. 1. Pokud  tomu tak není a naopak, jsou ještě najaty soukromé exekutorské firmy na totální devastaci již chudého občana na různých dávkách - jde o jasnou a cílenou likvidaci jedné části  či skupiny občanů. Nic jiného to totiž není! Nazývejme věci pravými jmény, neschovávejme se za mediálně vytvořené „slovníky" zrůdností, aby zrůdnost nebyla zrůdností, ale „ekonomickou" potřebou, „reformami", „adresným poskytováním dávek", apod., čisté nesmysly a slovíčkaření. Zde jde o holé přežití nemalé skupiny občanů, vážené poslankyně, vážení poslanci. Tohle je realita a současnost!

Jak bude žít rodina, děti, důchodci bezmocní a postižení, kteří mají dosud jednu nebo dvě minimální mzdy, minimální důchod a z velké části odebrané různé sociální dávky, po zdražení a škrtech?  V nejistotě z budoucnosti, bez práce a zdravotní péče? Vždyť budou dlužit na všem a nakonec je dostihne „státem pomazaný" loupeživý exekutor, který velmi často jedná protizákonně a není odvolání ani u soudů - spravedlnost je v rukou stejné pravice a exekutor jen dokoná celé dílo zkázy? Zákonem či vyhláškou? Umyjí si ruce se slovy: „tak dopadne každý nepřizpůsobivý občan nebo neplatič". Ovšem dluhů, které prvotně, svoji politikou, vytvořila sama pravice. Ostatně, protagonistky tohoto „lidského přístupu", poslankyně za ODS,  se zasazují mimo jiné i o to, aby údajně „nepřizpůsobiví občané" byli vyhnáni z obce či města, protože sami předpokládají a předem, že se občané bez finančních prostředků budou živit zlodějnou a jinou kriminální činností! Vždyť mnohdy ani jinou možnost k přežití mít nebudou a nedostanou ani práci, pokud jim stát sebere i poslední zdroj obživy a práci nezajistí! Skutečně, dobře vymyšlené ŠÍLENSTVÍ MOCNÝCH!

Na platy poslanců, jejich poradců, na předražené státní zakázky, stotisícové odměny vysokých státních úředníků  nebo na „odškodnění a vrácení majetku církvím", peníze jsou vždy - pochopitelně - nejedná se o občany, ale o kšefty do vlastních kapes! Reformy, předkládané současnou vládou,  chudobu zavedou plošně -  k demonstracím, které jsou nutné,  by se měla připojit i opozice! Zde nejde jen o zachování sociálního a solidárního státu, ale o principy lidskosti a demokracie samotné!

Většina rodin se bojí chudoby a šetří

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…