Soňa Svobodová: V této bohaté evropské zemi se dějí takové šílenosti, že z ní prchají občané

04.08.2016 7:32

Případ norských rodičů Natashi a Erika pokračuje velmi dramaticky. Rodiče dvojčátek odebraných 4 hodiny po porodu v nemocnici na základě lziveho tvrzení, že matka je mentálně retardovana, s nimi utekli z Norska do Polska.

Soňa Svobodová: V této bohaté evropské zemi se dějí takové šílenosti, že z ní prchají občané
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Ve stručnosti shrnu případ. Natasha 24 let a Erik 21 let. Natasha od 3 let vyrůstala v pěstounské péči. V jejích 13 letech ji pestouni vzali k psychologovi, který po zbeznem vyšetření napsal, že je mentálně retardovana. Posudek požadovali pestouni Natashi, aby na ni mohli brát příspěvky na péči. Tento posudek byl základem pro odebrání dětí hned po porodu. Posudek poté vyvratili dva jiní psychologové, dle nichž je Natasha zcela v pořádku.

Norská televize TV 2 o případu přinesla plno reportáží. Šokovala Nory, vzbudila další obrovskou veřejnou kritiku Barnevernu a systému. Jedna pracovnice Barnevernu byla vyhozena poté, co se podařilo tajně natočit jak se o rodičích Erika vyjadřuje jako o "hloupých". Po zprávě o útěku rodičů s dětmi do Polska, bylo zajímavé číst komentáře Noru.

Stovky Noru vyjádřili podporu rodičům. Barnevern pak kritizovali, že bezdůvodně ničí rodinu, a ať je nechá na pokoji. Norové také nesouhlasili s tím, že po rodině začala pátrat norska policie, viděli rozhodnutí rodičů jako jejich svobodnou volbu, na kterou měli plné právo.

Australská televize o Barnevernu natočila sérii reportáží a nyní je odvysílala.

Jednou z nejdůležitějších je rozhovor s norským renomovaným a velice uznávaným psychologem Einarem Salvesenem. Tento "whistleblower" Barnevernu, pracoval dvě desítky let jako psycholog pro Barnevern. Nyní je tím, kdo odkrývá otřesné praktiky Barnevernu a systému.

Pomohl rodině Bodnariu vrátit jejich pět dětí. Nyní pomáhá Natashe a Erikovi.

Česky případ shrnula např. Jitka Fialová.

Einar Salvesen pro australskou televizi popisuje, co se v případu stalo. Natasha a Erik u soudu přistoupili na umístění s dětmi v ústavu pro rodiče s dětmi. Zde se jejich vztah s dětmi, které žily půl roku u pestounky téměř bez kontaktu s rodiči, začal vyvíjet více než dobře. Děti prospivaly, a travily s rodiči 23 hodin denně, pouze jednu hodinu i s pěstounkou. Od rodičů pak k pestounce do náruče nechtěly.

Přesto se Natasha s Erikem dověděli, že Barnevern bude usilovat o svěření dětí do trvalé pěstounské péče s omezenými kontakty s rodiči!

Natasha s Erikem tedy udělali velmi těžké rozhodnutí a s dětmi odešli do Polska. Zde žijí za podpory norských a polských přátel na utajenem místě. Norové pro ně pořádají sbírku věcí a peněz.

V Polsku se s nimi opakovaně sešel Einar Salvesen a polští odborníci. Pod slibem mlčenlivosti o adrese rodičů, zkoumali zdravotní a psychický stav dětí, rodičů, vzájemné vazby a péči o děti.

Einar Salvesen poté vystoupil v Norsku u soudu, který proběhl v nepřítomnosti rodičů zastoupených advokátem.

Popisuje, že Barnevernu vůbec nešlo o posouzení stavu dětí a péče o ně. Pouze o ospravedlnění svého předchozího jednání. Přestože ve prospěch rodičů svedcil nejen on, ale i další odborníci, Barnevern soud vyhrál.

Soud rozhodl, že děti budou svěřeny do trvalé pěstounské péče a rodiče je smí vídat pouze 4x ročně 1 hodinu!

Na Salvesena Barnevern vytvářel a vytváří opakovaně nátlak, aby prozradil adresu rodičů. Vyhrožovali mu, že pro něj osobně to bude mít závažné důsledky. Ten odmítl prozradit adresu s tím, že ji prozradí, až Barnevern dodá důkazy, že péče rodičů je pro děti ohrožující. Dosud mu takové důkazy nedodali.

Po rodičích tedy norská policie pátrá. Vyzvala je ke spolupráci, že jim pomůže se vrátit do Norska...

A mezitím Natasha s Erikem a dětmi v Polsku čekají na vyřízení jejich žádosti o azyl.

A člověk si říká, jaké šílenství se v Norsku děje, když Norové musí prchat ze země a žádat o azyl v méně bohatých státech.

O dění v Norsku dosud natočili dokument britská BBC, německá Deutsche Welle, australská SBS, a 17.9.2016 bude vysílat svůj dokument francouzská Arte.

Vyšlo na euportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …