Společnost PXE: Mediální útoky vnímáme jako snahu konkurence poškodit naši dobrou pověst

20.07.2016 18:47

Webový portál ParlamentníListy.cz uveřejnil dne 18.7.2016 článek, který zpochybňuje důvěryhodnost podnikání společnosti POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s. („PXE“).

Společnost PXE: Mediální útoky vnímáme jako snahu konkurence poškodit naši dobrou pověst
Foto: PXE
Popisek: POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE)

Stručně shrnuto uvedený článek indikuje, že veškeré dění na PXE je protizákonné a že tyto praktiky v současné době šetří pracovníci z Ministerstva průmyslu a obchodu („MPO“) a vybízí potenciální klienty PXE k obezřetnosti.

PXE si velice váží úlohy médií a jejich nezastupitelnému přínosu pro demokratickou společnost, avšak uvedený článek považujeme za lživý, účelový a neetický projev nekalé soutěže ze strany přímé konkurence PXE. Na podporu tohoto tvrzení uvádíme následující skutečnosti:

1) PXE je regulovaným subjektem, nad jehož činností dohlíží jak Ministerstvo průmyslu a obchodu, tak Česká národní banka. V rámci výkonu dohledu jsou obě zmíněné instituce zainteresovány při přípravě a schvalování burzovních pravidel a mají tak přehled o jejich obsahu a znění. PXE zve zástupce obou regulátorů na pravidelné burzovní komory a dopředu informuje oba dozorové orgány ohledně zamýšlených změn v interních předpisech a postupech tak, aby tyto dozorové orgány měly čas vznést jakékoliv připomínky k podnikání PXE dříve, než tyto změny jsou odsouhlaseny burzovní komorou. Málokterá instituce v ČR je pod takovýmto drobnohledem dvou státních institucí a lze si jen velmi těžko představit, že by oba dozorové orgány s takovouto mírou informovanosti dopustily nezákonné praktiky na PXE.

2) Je pravdou, že se MPO rozhodlo na PXE provést kontrolu, která začne 21.7.2016. Za devět let existence PXE MPO ještě žádnou takovouto kontrolu neprovedlo a je z podstaty věci celkem logické, že se rozhodlo po tak dlouhé době kontrolu učinit.

3) V burzovní komoře PXE je navíc stát zastoupen svým delegátem, který je mimochodem právník pracující pro jednu z významných právních kanceláří, přednášející právo a je spoluautorem několika návrhů zákonů. Opět si lze jen těžko představit, že by takto renomovaný právník dopustil nezákonné praktiky na PXE za situace, kdy reprezentuje společnost jako fyzická osoba v orgánech společnosti s příslušnou zákonnou odpovědností, ručící svým majetkem.

4) O bezchybném fungování PXE svědčí rovněž fakt, že 66% akcií bylo v tomto roce získáno společnosti European Energy Exchange („EEX“), což je největší evropská energetická burza. V rámci uvedené akvizice prošla PXE procesem tzv. due diligence,což je pečlivé zkoumání všech aktivit získávané společnost a tento proces je zaměřen právě na odhalování praktik, které nejsou v souladu se zákony příslušné země. Stěží si lze představit, že by tak renomovaná společnost jako je EEX by kapitálově vstoupila do firmy operující nezákonně a navíc za podíl v této společnosti zaplatila nemalé peníze.

PXE a její majoritní vlastník EEX vnímá kampaň a mediální útoky, které jsou v posledních měsících na společnost cíleny jako reakci konkurence na úspěšné zahájení obchodování energií pro koncové zákazníky a jako snahu konkurence tímto neetickým způsobem poškodit dobrou pověst PXE mezi potenciálními klienty. Časová souvislost mezi mediálními útoky a spuštěním trhu pro koncové zákazníky je zcela zřejmá. Hlavní akcionář, který působí na mnoha trzích v EU, stejně tak jako PXE, je z takového způsobu konkurenčního boje šokován a je připraven se v případě pokračující kampaně bránit všemi dostupnými právními prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …