Spolek Rozalio: Komise pro problematiku očkování neprojednala návrh vyhlášky

01.08.2017 13:47

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v úterý 11. července návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem. Česká republika se tak konečně dočká schématu 2+1 u hexavakcíny a odsunutí druhé dávky MMR vakcíny na věk 5 až 6 let.

Spolek Rozalio: Komise pro problematiku očkování neprojednala návrh vyhlášky
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

„Návrh vyhlášky je v určitých ohledech pozitivní. Na změnu schématu u hexavakcíny a odsunutí druhé dávky MMR vakcíny jsme čekali více než rok a půl,“ říká Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio.

Mimo jiné také návrh novely ruší:

  • přeočkování proti tetanu ve věku 14 – 15 let
  • pátou dávku očkování proti dětské obrně
  • nutnost přeočkovávání proti hep. B, těm osobám, které byly již očkovány (pro celoživotní ochranu má postačit jedno základní očkování tj. 3. dávky vakcíny proti hep B).

„Bohužel však návrh vyhlášky obsahuje i zbytečná omezení; snižuje hranici pro naočkování hexavakcíny na 12 měsíců věku z původních 18 a stanovuje horní hranici pro první dávku MMR vakcíny na 18 měsíců věku, přičemž doporučeno je očkovat v 15. měsíci věku. Na očkování tedy budou pouhé tři měsíce. Pediatři a rodiče se mohou dostávat do časového tlaku, aby interval daný vyhláškou dodrželi. Děti by tak nemusely mít dostatek času na rekonvalescenci po případném onemocnění, a to s sebou přináší vyšší riziko nežádoucích reakcí,“ vysvětluje Suchánková.

Kdyby Ministerstvo zdravotnictví projednalo návrh vyhlášky s Pracovní komisí pro problematiku očkování (dále jen „Komise“), mohly se všechny tyto připomínky konzultovat již dříve. Právě ta byla vytvořena k diskuzi odborníků a veřejnosti o strategii očkování v České republice. Na posledním zasedání před čtyřmi měsíci se neprojednávaly změny vyhlášky, jak by se mohlo zdát, ale bylo přislíbeno zaslání návrhu paragrafového znění zákona o odškodnění. Na ten se stále čeká, nyní je však jasné, že v tomto roce se opět připravit nestihne.

Komise se má dle jednacího řádu scházet dle potřeby, minimálně však dvakrát ročně. Za poslední rok se sešla pouze jednou, a to kvůli prezentaci předběžného věcného návrhu zákona o odškodnění (ZDE). Návrhy změn v problematice očkování (ZDE), které Rozalio předložilo Komisi již v červnu 2016, nebyly dosud zařazeny k projednávání. „Klademe si tedy otázku, k čemu má Komise skutečně sloužit. Téměř se neschází, naše návrhy se neprojednávají, nedodržuje se jednací řád, není aktualizováno složení Komise a zasedání není svoláno ani k tak důležité věci, jakou je změna vyhlášky o očkování,“ říká Suchánková.

Rozalio se tedy rozhodlo sepsat své námitky a zasílá ministerstvu připomínky k návrhu vyhlášky samo. V prvním bodě požaduje, aby byla zachována hranice pro očkování hexavakcínou na 18. měsíc věku, zatímco návrh předpokládá se snížením hranice na 12. měsíc věku. Ve druhém bodě pak navrhuje stanovit přeočkování druhou dávkou MMR vakcíny po čtyřech letech od podání dávky první, přičemž horní hranice pro první dávku by neměla být omezena. „Rodiče totiž mohou přihlásit do školky jen dítě s kompletním očkováním. Myslíme si tedy, že není nutné omezovat dobu, do které má být MMR vakcína naočkována, jelikož tímto je to stanoveno jasně,“ vysvětluje Suchánková a dodává: „Spousta rodičů by chtěla očkovat své dítě proti spalničkám, a to co nejdříve, ale neexistuje monovakcína. Jsou pak nuceni volit mezi očkováním živou vakcínou proti třem onemocněním, kde se více obávají nežádoucích účinků očkování, a odkladem očkování."

Podle vědeckých poznatků (ZDE) má očkování živou vakcínou nižší riziko výskytu nežádoucích účinků právě po završení dvou let věku. I to je jeden z důvodů, proč by očkování MMR vakcínou nemělo být podle Rozalia limitováno.

Poznámka:
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, najdete ZDE

ROZALIO je spolek rodičů, kteří chtějí dobrovolný systém očkování s otevřenou informovaností. Požadujeme, aby očkování bylo prováděno vždy s ohledem na zdravotní stav dítěte a s minimalizací možných rizik. Zvyšujeme proto informovanost široké veřejnosti o možnostech bezpečného očkování.
Snažíme se také podílet na změně právní úpravy očkování v ČR tak, aby se naše země přiblížila vyspělému zdravotnickému systému západoevropských zemí. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …