Sporerovi a Most jako první v novém pořadu Novy s Terezou Pergnerovou

03.01.2017 9:07

REPORTÁŽ V domě, kterému se říká blok 601 a stojí v Lidické ulici na sídlišti Výsluní v Mostě, bylo v lednu 2016 vidět neznámé lidi. Šlo o jedince dvou zdánlivě nesourodých skupin.

Sporerovi a Most jako první v novém pořadu Novy s Terezou Pergnerovou
Foto: Petr Prokeš
Popisek: Režisérka (vlevo) konzultuje postup stavebních prací. Průvodkyně pořadem Tereza Pergnerová naslouchá.

První tvořili tvůrčí pracovníci mezinárodní televizní produkční společnosti Constantin Entertainment, druhá sestávala ze stavebních dělníků hovořících slovanskými jazyky. Lidé z obou kolektivů dokázali během jednoho týdne proměnit klasický panelákový byt z 80. let minulého století v prostory určené k modernímu bydlení odpovídajícímu trendům 21. století. Proměny bytu viděli diváci 14. prosince 2016 ve 20.20 hodin na Nově.

Byt Sporerových po likvidaci všeho, co by překáželo rekonstrukci.

Televize tím zahájila vysílání nového cyklu určeného na pomoc lidem, kteří zrovna neoplývají bohatstvím. Akce Nový domov – tak se pořad česky jmenuje – je vysílán ve světě pod různými názvy, ale vždy vyvolává vlnu emocí a velký zájem diváků. Pořad je totiž postaven na principu pomoci člověka člověku.

Asistentka produkce Kateřina Štěpánková (vpravo) připravuje stavební dělníky na natáčení.

V tomto případě je konkrétně pomáháno lidem, kteří potřebují zlepšit úroveň svého bydlení. Zatímco ve světě jde konkrétně o lidi, kteří mají rozpadající se dům, byt zamořený různými organismy či vybombardovaný nepřátelskými letadly, v Mostě byli vybráni ti, kteří bydleli v panelovém domě z roku 1984, ale neměli finanční prostředky na to, aby zabránili postupnému chátrání bytu.

Dělník zadělává vchod do jedné ze dvou malých místností. Zbourání dělicí příčky mezi místnostmi vytvořilo jeden velký pokoj – dětský.

Všechno začalo překvapením v prosinci 2015. Překvapení bylo způsobeno vedení mosteckého Stavebního bytového družstva Krušnohor e-mailovým dopisem z produkční společnosti Constantin Entertainment. Ta je zaměřena na výrobu inovativních formátů pořadů pro mezinárodní televizní trh. Došlo i na spolupráci s mezinárodní skupinou CET 21, v níž je zařazena také TV Nova. Ta projevila přání vytvořit charitativní cyklus, který nazvala Akce Nový domov.

Práce ve zlikvidovaném bytovém jádru – v koupelně a na záchodě.

Z Constantin Entertainmentu zavítala těsně před vánočními svátky roku 2015 za ředitelem bytového družstva Františkem Rybou asistentka produkce Kateřina Štěpánková. Seznámila jej s projektem pořadu; s rozhodnutím tvůrců, koho do pořadu vybrali; a požádala družstvo o spolupráci. Její přání byla splněna okamžitě – a tak ve druhé polovině ledna 2016 došlo na natáčení. Zmíněná Kateřina Štěpánková, produkční Sandra Krišteková a anglicky hovořící režisérka si spolupráci s Krušnohorem pochvalovaly – stejně jako vstřícnost obyvatel domu a hezkou atmosféru při natáčení v objektu.

Nábytkáři přijeli smontovat zařízení do dětského pokoje.

Pořad se natáčel od 26. ledna do 1. února v bytě 69letého Zdeňka Sporera, jenž se stará o dva chlapce – 13letého Daniela a 11letého Dominika. (Při natáčení bylo všem o rok méně.)

Tuto trojici dal dohromady velmi těžký životní osud. Zachytila jej úvodní reportáž pořadu Akce Nový dům. Právě proto, že životní osud těchto tří lidí je mimořádný a ve vztahu k chlapcům dokonce i krutý (tragicky jim zemřela matka a otce po předchozím rozchodu s matkou neměli), byli vybráni produkční společností a pracovníky odboru sociálních věcí Magistrátu města Mostu k účasti na natáčení. Přihlédnuto bylo i k sociální situaci, v níž se trojice nacházela.

Montáž zařízení v místnosti, která poslouží jako kuchyň a obývací pokoj zároveň.

Po odvysílání první části Akce Nový domov byly ohlasy diváků – podle webových stránek pořadu a Novy – velmi emotivní a projevující soucit s chlapci a dědečkem, jenž se o ně stará. Emocím podlehli ale nejen diváci.

Byli jsme v průběhu natáčení pořadu svědky toho, že jeho průvodkyně Tereza Pergnerová, známá z televizních hitparád svým pozdravem „Čágo bélo, šílenci!“ a svého času pronásledovaná také mnoha problémy, se rozplakala a nebyla k udržení. „Nezlobte se, mě to hrozně dojímá. Nemůžu to v sobě udržet, musí to ven,“ řekla v slzách k osudu Sporerových.

Sporerovi, kteří strávili týden v Poděbradech, přivítala při návratu domů Tereza Pergnerová.

Totéž se opakovalo v předposlední den natáčení. Štáb veřejně promítal v podvečer na stěnu domu shromážděným obyvatelům reportáž o osudu chlapců. Přítomná Tereza Pergnerová se opět rozplakala a lidem vysvětlila, proč ji příběh Sporerových tak moc dojímá.

Obývací pokoj doznal neuvěřitelné změny. Vpředu je jídelní část, vzadu prostor pro přijímání hostů.

Petr Prokeš.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …