Sputnik Deutschland: Odtajněné akce tajné armády CIA a NATO

11.12.2017 18:44

Česká televize zřejmě v rámci šetření vysílá poslední dobou v soboru večer řadu starých filmů. Tentokrát došlo na film z roku 1975 podle stejnojmenné literární předlohy Tři dny Kondora.

Sputnik Deutschland: Odtajněné akce tajné armády CIA a NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Z dnešního pohledu banální film ovlivněný tehdejší ještě protiválečnickou vlnou amerických intelektuálů v době Železné opony. Na závěr vítězoslavně hlavní hrdina představovaný Robertem Redfordem pronese před redakcí listu The New York Times k zabijákovi najatému CIA: „Vše o „nich“ bude publikováno“. Zabiják se mu vysměje, neboť ví, jak to v USA v médiích a s ovlivňováním veřejného mínění je.

Poněkud více světla na akce CIA vnáší v říjnu vydaná kniha německého investigativního novináře Patrika Baaba a bývalého výzkumného pracovníka Pentagonu a politologa Roberta Harkavyho nazvaná „V pavoukově síti výzvědných služeb: Proč byli Olaf Palme, Uwe Barschel a William Colby zavraždění?“ (Im Spinnennetz der Geheimdienste: Warum wurden Baab Harkavy knihaOlof Palme, Uwe Barschel und William Colby ermordet? - ZDE).

Tajná armáda ´Stay Behind´

Oba autoři měli přístup k tajným dokumentům sedmi zpravodajských služeb, rozmlouvali s řadou bývalých agentů, studovali různé toxikologické zprávy a to vše nakonec konzultovali s experty. Na podkladě vytěžených faktů vznikla kniha, která se snaží odpovědět na dlouho nezodpovězené otázky, kdo je zodpovědný za nejvýznamnější politické vraždy a podezření na sebevraždy ve 20. století.

V rozhovoru pro ruskou agenturu Sputnik Deutschland (ZDE) renomovaný německý novinář Patrik Baab uvedl, že existuje společná nit, která spojuje všechna tři zkoumaná úmrtí.

„Tato trojice se totiž podílela na mezinárodním obchodu se zbraněmi, a to v kontextu aféry ´Írán-Contras´, což bylo určitým způsobem propojené na síť tajné armády CIA a NATO pod názvem ´Stay Behind´,“ vysvětluje pro agenturu Patrik Baab. Tato armáda ´Stay Behind´“ byla určená k provádění válečných a provokačních akcí během studené války a měla se aktivovat v případě sovětské invaze do západní Evropy nebo když se na Západě v demokratických volbách dostane k moci krajní levice.

Uwe Barschel: Od kontaktů se CIA k záhadné smrti

Člen Křesťanskodemokratická unie (CDU) Uwe Barschel byl v čele Šlesvicka – Holštýnska od roku 1982 do roku 1987. 11. října 1987 byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji v Ženevě. Oficiální verze jeho smrti uváděla, že spáchal sebevraždu. Zajímavé je, že pár měsíců předtím se jen těsně vyhnul leteckému neštěstí a dlouhou dobu se tvrdilo, že za jeho smrtí stojí izraelská služba Mossad.

Autoři knihy Baab a Harkavy konzultovali jeho úmrtí s vedoucím vyšetřovatelem tohoto případu Heinrichem Wilem.

„Vůbec to nehraje, je to nemyslitelné, aby tak důležitý člověk Německa za nevyjasněných okolností zemřel v zahraničí a přitom se nikdo o případ vůbec nezajímal. Úřady případ uklidily pod koberec,“ říká Heinrich Wile.

Nicméně vyšetřovatel Wile tuto kauzu nevzdal a zjistil, že Uwe Barschel měl vazby na CIA, a to nikoli tajně, neboť podal oficiální hlášení Spolkovému úřadu pro ochranu ústavy o svých kontaktech se CIA.

Novinář Baab vyjasnil, že CIA kontaktovala německého politika ještě během jeho studií. „Po promoci pracoval Barschel v notářské kanceláři, a to buď na příkaz nebo přinejmenším se souhlasem CIA a to proto, neboť v této kanceláři byly uzavírány smlouvy týkající se globálního obchodu se zbraněmi,“ vysvětlil Wile. V tomto momentě se dostáváme ke kauze politického skandálu „Írán-Contras“ za prezidenství Ronalda Reagana. Jednalo se o prodej zbraní z USA a spojenců do Íránu, to je zapřisáhlému nepříteli Washingtonu a financovaní protivládních vzbouřenců v Nikaragui.

(Pozn. Celý skandál začal jako operace osvobozování sedmi amerických rukojmí v Libanonu, které zajala skupina s vazbami na Írán a revoluční gardy. Prodej zbraní pod embargem tehdy organizovali vyšší američtí úředníci. Za získané peníze měli být odkoupeni rukojmí a financováni nikaragujští kontrarevolucionáři. Kongres toto financování zakázal. Ke změnám plánů došlo koncem roku 1985, kdy část peněz z prodeje zbraní byla přesměrována na financování protikomunistických povstalcův Nikaragui.)

„Předpokládáme, že CIA byla zapojena do smrti Barschela a že se v podstatě jednalo o vraždu,“ uvedl Baab. Existují důkazy od lékaře, který prováděl pitvu, že Barschel byl dvojitým agentem CIA. To vysvětluje důvod, proč první závěr výsledků pitvy byl nesprávný. Podle Baaba nové toxikologické důkazy dokazují, že německý politik byl ve skutečnosti zavražděn.

Olaf Palme se stal obětí tajné armády NATO

28. února 1986 byl v noci v centru Stockholmu zavražděn švédský premiér Olof Palme. Během celých třiceti let se šířilo množství teorií o tom, kdo stojí za jeho vraždou.

„Máme k dispozici protokol z jednání pracovníků štábu tajných operací v rámci vedení tajné armády NATO pod názvem ´Stay Behind´, které se konalo 15.prosince 1985. Z protokolu se dá vyčíst, že se CIA a MI-6 podílely na operaci ´Stay Behind´ naplánované k zabití Olofa Palmeho.

V případě zabití Palmeho byla vyžádána pomoc bývalého agenta z Íránu, který dříve prodělal výcvik u CIA. Podle jeho výpovědi bylo motivem vraždy to, že se NATO obávalo, že Palme začne spolupracovat se SSSR a zároveň se zasazoval za projekt Evropy bez nukleárních zbraní.

„Jedná se o specifický typ operací zpravodajských služeb," poznamenal Baab. „Jde o tajné operace: Palme, Barschel, Colby, pro které byl používán slang CIA ´cílevědomé vraždy´ a takové úkoly byly často zadávány subdodavatelům, aby se nedalo dokázat, že má CIA s vraždami něco společného.“

Colby: CIA a praní peněz, do kterého zabředl

V polovině sedmdesátých let minulého století byl William Colby šéfem CIA a zemřel 27.dubna roku 1996. Podle oficiální verze nešťastnou náhodou utonul na kánoi poblíž své chalupy. Byl to Colby, kdo ve Švédsku, které je neutrální zemí založil tajnou armádu ´Stay behind´. Byl to také důvod, proč až do své smrti utajoval veškeré své švédské kontakty. Jeden z jeho mužů byl agentem CIA, člen´Stay behind´ a co je podstatné jako vůbec první řídil vyšetřování vraždy Palmeho.

Když Colby odešel z postu šéfa CIA, pracoval jako právník pro australskou obchodní banku Nugan Hand, která zkolabovala po sebevraždě jednoho z jejích zakladatelů. Banka byla používána pro praní špinavých peněz CIA získaných v obchodě se zbraněmi a drogami. „Informace jsou známé z dokumentů, které jsme získali od australských vyšetřovatelů. Banka měla pobočku v Hamburku pod názvem FA Neubauer. Kdykoli jsme požadovali příslušné informace od německého bankovního dozorového orgánu, uvedli, že o této bance nemají žádnou informaci," vypovídá novinář Baab.

Autoři knihy Baab a Harkavy jsou přesvědčení, že západoněmecká banka byla tajnou organizací CIA, která rovněž provozovala obchod se zbraněmi. Měla navíc spojení s Barschelem, který v Německu uskutečňoval smlouvy a dohody se zbraněmi se schválením CIA.

(připravil a přeložil Mirko Radušević)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.