Stanislav Brunclík: Lesk a bída nulové tolerance hazardu - Případ Brno

16.06.2016 17:34

Pro běžného pozorovatele, který čerpá zaručené informace o loterním průmyslu z novinových titulků, a takových je většina, to může být téměř šokující. Brno-město, bašta zatvrzelých odpůrců hazardu v čele s mužem, který si na tom založil politickou kariéru Matějem Hollanem, povolilo návrat kasin. A to dokonce z iniciativy samotného politického uskupení Žít Brno.

Stanislav Brunclík: Lesk a bída nulové tolerance hazardu - Případ Brno
Foto: archiv
Popisek: Stanislav Brunclík

Takto výše podaná informace vypadá skutečně prazvláštně. Pro rozumně uvažujícího a elementárně informovaného jedince to však žádné velké téma být nemůže.

Narovinu, téma hazardu obecně „dobře“ posloužilo mnoha skupinám a jednotlivcům k tomu, aby v předvolebním čase bez námahy sklízeli vděčnou pozornost médií a tedy i voličů. V atmosféře únavy z dosavadní politiky tradičních stran to prostě zafungovalo. Tento efekt se však už vytrácí, což dokazuje čerstvý případ Brno, a to hned ze dvou důvodů.

Řada tradičních a dokonce i konzervativně se tvářících stran si v zoufalství nad odklonem voličů rychle „vytetovalo“ heslo nulové tolerance na hruď, čímž mu poměrně zásadně ubralo na přitažlivosti. Druhý důvod je ovšem mnohem závažnější a ukazuje na to, jak se takzvaně „růžový“ ideál může v praxi rychle změnit v noční můru. Boj proti hazardu se štítem nulové tolerance totiž funguje pouze ve virtuální realitě mediálních článků. V praxi nic takového, jako vymýcení hazardu zákazem z radnice nefunguje. Dokonce je jen do času, kdy to začne mít opačný efekt.

Zkušenosti nejen z Brna, ale z mnoha dalších míst po celé republice jednoznačně dokazují, že překotné likvidování legálních a kontrolovatelných provozovatelů loterních a jiných podobných her nepřináší ochranu problematických jedinců a klid pokojným občanům, ale přesný opak. Ten „špinavý“ hazard, o nutnosti jeho promyšlené regulace příčetný člověk nemůže pochybovat, se totiž obratem přestěhoval do nelegální zóny, se kterou přes veškerou snahu není a v dohledné době zřejmě nebude samospráva a státní správa schopny účinně válčit. Tato nelegální zóna si teď v prakticky bezkonkurenčním prostředí užívá mimořádný zájem publika, kde je ochrana patologických či jinak sociálně deprivovaných jedinců také na nule. A zároveň se těší z prostředí specifického daňového ráje. Asi si nebudeme namlouvat, že by všechny ty soukromé kluby a občanská sdružení odváděly zákonem stanovené daně…

Tohle jsou důsledky nulové tolerance, které zatím širší veřejnost nemá jak vnímat, protože je stále ještě jednodušší psát články o boji proti hazardu, než o skutečné regulaci odvětví, které dalece přesahuje možnosti jednoduchého úředního zákazu. Samotní politici už o těchto důsledcích ovšem informace dostávají, a byť je ne každý chce slyšet, nelze je v důsledku přehlížet věčně. A když k tomu přidáme i zájmy spojené s turistickým ruchem a zahraniční klientelou bažící po troše vzrušení ze hry, nebude se prolomení nulové tolerance v samotném středu Brna jevit jako taková senzace.

Jde spíše o první a logický krok směrem ke skutečné regulaci tohoto odvětví, které může přinášet hodnoty veřejným rozpočtům, aniž by si neslo břímě negativních jevů. Nový zákon o loteriích k tomu dává dobré předpoklady. Jediné, co by snad na případu Brno mohlo stát za pozornost je otázka, proč z uchazečů o provoz živých casinových her vyřadilo zastupitelstvo Brna-střed jednoho uchazeče a dvěma jiným, vzdáleným jen pár desítek metrů, toto privilegium vydalo.

Autor je prezident České komory loterního průmyslu při Hospodářské komoře ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…