Stanislav Kliment: Chtějí Tuska postavit před Státní tribunál

27.11.2015 10:17

Předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk může skončit před polským Státním tribunálem. Obžaloba by měla souvislost se spoluodpovědností Tuska za havárii prezidentského letadla ve Smolensku v roce 2010 a následná pochybení při jejím vyšetřování. Při leteckém neštěstí zahynul prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a téměř devět desítek čelných osobností polského státu.

Stanislav Kliment: Chtějí Tuska postavit před Státní tribunál
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Mluvčí vlády Elźbieta Witeková ve zpravodajské televizi TVN24 prohlásila, že postavit Tuska před tribunál by bylo „dobru věcí“. Podotkla ovšem, že se jedná o její osobní názor a samotná vláda ještě o takové možnosti nejednala. Řada Poláků, převážně stoupenců strany Právo a spravedlnost, dosavadní vyšetřování, které probíhalo pod vedením představitelů Občanské platformy, zpochybňuje. Není dosud jasné, proč například byla zaměněna posádka letadla a zkušení piloti byli dáni do dispozice Tuska.

S prezidentem potom letěli piloti bez patřičných certifikátů a neznající ruštinu. Nezodpovězena zůstává otázka, proč na ministerstvu zahraničí u ministra Radka Sikorského ležela zpráva o nevhodnosti cílového letiště a doručena byla až v pondělí po sobotní havárii. Cekově bylo vyšetřování, jak dnes rovněž uvádí blízký spolupracovník Jaroslawa Kaczyńského Adam Lipiński, provázeno řadou nedbalostí. Je pravděpodobné, že vyšetřování bude obnoveno novou vyšetřovací komisí a mohlo by se tak stát již příští týden. Postavení D. Tuska před Státní tribunál by případně mohlo být jedním z jejích závěrů. Proti takovému názoru ale stojí odmítavé vyjádření předsedy Práva a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského. Ten za právně čisté považuje běžné trestní řízení ve věci samotné katastrofy a druhé v záležitosti jejího vyšetřování.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …