Stanislav Kliment: Církev chce referendum o vstupu do NATO

07.01.2016 11:08

Pravoslavná církev v Černé Hoře vyzvala k uspořádání referenda o vstupu země do NATO. Včera o tom informoval zpravodajský portál Balkan Insight. Výzva je podle stanoviska „pastorační a občanskou“ povinností církve. NATO v prosinci přizvalo Černou Horu k připojení k Severoatlantické smlouvě.

Stanislav Kliment: Církev chce referendum o vstupu do NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

„Je naší povinností jménem církve, která dala život Černé Hoře, říci, že je potřebné, aby takovéto historické rozhodnutí, jakým je rozhodnutí o nezávislosti, učinili všichni občané ve svobodném referendu, ne pouze pod tlakem vládní kliky,“ uvádí se v prohlášení pravoslavné církve.

Vstup Černé Hory do NATO nemá v zemi všeobecnou podporu, podle opozice ho chce méně+ než polovina občanů. Zejména v hlavním městě Podgorica v posledních měsících proběhla řada protivládních demonstrací, na nichž je spojován odpor proti připojení k NATO a také zkorumpované vládní „elitě“. Roli v odporu hraje také agrese NATO proti bývalé Jugoslávii tvořené Srbskem a Černou Horou v roce 1999.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…