Stanislav Kliment: Gorbačov je pro vstřícné kroky Ukrajiny a Ruska

16.10.2014 18:25

Poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov vyzval kyjevské představitele, aby se vzpamatovali. Gorbačov zkritizoval opevňování hranice mezi Ukrajinou a Ruskem, protože podle jeho soudu budova různých plotů poškodí mírový proces. Nejdůležitější je prý dialog a dodržování příměří. Komunistický reformátor v rozhovoru pro list Rosijskaja gazeta rovněž vyzval Západ ke zmírnění protiruských sankcí.

Stanislav Kliment: Gorbačov je pro vstřícné kroky Ukrajiny a Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Jak Gorbačov, nositel Nobelovy ceny míru, uvedl právě v souvislosti se sankcemi, je třeba, aby obě strany udělaly vstřícné kroky. Moskva prý to již udělala tím, že nezavedla odvetné sankce.   V dřívějších rozhovorech Gorbačov několikrát uvedl, že ukrajinská vláda nebyla schopná pokračovat v reformách a s bojem s korupcí.  Uznal také připojení Krymu k Ruské federaci a prohlásil to za „akt historické spravedlnosti“.  Ukrajinci v této chvíli mají vybudováno 80 kilometrů hraničního protitankového příkopu v šířce 3 metry, kromě toho má být na hranici plot a různé technické prostředky.

Předseda kyjevské vlády Arsenij Jaceňuk nyní při inspekční cestě po stavbě navrhl provokační  pojmenování hraničních zařízení „Evropský val“. Takovouto ochranu hranic totiž také dává do souvislosti s možností bezvízového styku se zeměmi Evropské unie. Hranice mezi Ukrajinou a Ruskem je v současné chvíli téměř volně průchodná. Navíc Kyjev nekontroluje asi 180 kilometrů hranice v Doněcké oblasti a 120 kilometrů v Luhanské lidové republice. Není vyloučeno, že tady bude  ochrana vedena po jiné linii.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…