Stanislav Kliment: Gorbačov souhlasil se zavražděním Jana Pavla II.

03.04.2017 16:20

„Využít všechny dostupné prostředky k předcházení nového směru politik zahájenému polským papežem a v případě potřeby použít prostředky překračující hranice desinformace a diskreditace.“ To je citace z usnesení sekretariátu ÚV KSSS z listopadu 1979, které sloužilo jako pokyn pro KGB. Jedním z podepsaných je také Michail Gorbačov.

Stanislav Kliment: Gorbačov souhlasil se zavražděním Jana Pavla II.
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Kromě něho jsou mezi dalšími členy sekretariátu podepsáni např. Konstantin Černěnko, Michail Suslov, Vladimir Ponomarjov a další. Text je podle Johna O. Koehlera, autora knihy „Jde o papeže, špioni ve Vatikánu“, neformálním rozsudkem smrti nad Janem Pavlem II. V samotném KGB ale zazněly na takový pokyn negativní hlasy. Např. Nikolaj Pavlovič Kuricyn, spojka mezi KGB a polskou SB, se poté, co se dověděl o snaze centrály Jana Pavla II eliminovat, měl ve vzteku říct: „Idioti! To je politická sebevražda. A nejen politická. Jestli zlikvidujeme papeže, naše dny jsou sečtené. Kdybychom se chtěli udržet, museli bychom se zbavit Poláků – každý by za něj dal život.“ Strach z polského papeže byl velký, zejména z jeho osobní znalosti marxismu a vědomí, že zájmy katolické církve bude hájit bez kompromisů.

„Kdyby (papež) dal znamení, Poláci by vyšli do ulic a bojovali s našimi tanky,“ obávali se autority Jana Pavla II vysocí důstojníci sovětské bezpečnosti na ambasádě ve Varšavě. Po atentátu na papeže v roce 1981 se sovětská tajná služby snažila odvést pozornost od vlastní činnosti a práce bulharské bezpečnosti.

Porady šéfů tajných služeb komunistických států v Moskvě v roce 1984 se mimo jiné účastnilo i vedení československé StB. Projednávána měla být série aktivních opatření proti tvrzení o podílu komunistických tajných služeb na činu, který provedl Mehmet Ali Agca. Ačkoli některé materiály, které by svědčily o takové účasti byly nalezeny v archivech východoněmecké Stasi, přístup k zásadním a průkazným archivním fondům badatelé dosud nemají. Usnesení sekretariátu ÚV KSSS sice něco naznačuje, ale největší význam tady má, že pro případnou vraždu Jana Pavla II se vyslovil Gorbačov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…