Stanislav Kliment: Hrdina Majdanu Muzyčko byl obyčejným banditou

25.03.2014 15:39

Jeden z lídrů Pravého sektoru a hrdina ukrajinské "revoluce sniperů" byl ukrajinskou speciální jednotkou Falcom zastřelen při zatýkání. Jeho ozbrojená banda řádila na Volyni, kde je podle včerejšího vyjádření ministra Zaorálka bezpečno.

Stanislav Kliment: Hrdina Majdanu Muzyčko byl obyčejným banditou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

V noci na dnešek byl v průběhu speciální operace ukrajinského ministerstva vnitra v Rovně v západní Ukrajině zabit jeden z lídrů Pravého sektoru Oleksandr Muzyčko. Podle prvního náměstka ministra vnitra Vladimira Jevdokimova ukrajinská bezpečnost vyšetřuje případ ozbrojené zločinecké skupiny zapojený do trestních věcí na území Rovna, Rovenské oblasti i v dalších oblastech. Podle vyjádření Jevdokimova byl Muzyčko členem této skupiny.

Trestní stíhání bylo zahájeno 12. března. V noci na dnešek potom byla zvláštní jednotkou Falcon speciální operace, při níž byli zadrženi tři bandité, kteří byli z Rovna převezeni do Kyjeva. V průběhu zásahu se Muzyčko, vyzbrojený útočnou puškou Klašnikov a pistolí Makarov, pokusil uniknout zatčení a zahájil proti policistům střelbu. Poté, co byl jeden z příslušníků jednotky Falcon zraněn, policisté střelbu opětovali. Muzyčko byl při přestřelce vážně zraněn a přivolaný lékař konstatoval na místě jeho smrt.

Činnost bandy na níž se Muzyčko podílel, prý byla rozsáhlá a na jejím vyšetřování se podílí velký vyšetřovací tým. Jevdokimov prohlásil, že veškerá trestná činnost bude vyšetřena a potrestána.

Členové Pravého sektoru nyní tvrdí, že Muzyčko se stal obětí msty příslušníků ministerstva vnitra. Podle jednoho z nich byl s rukama v poutech zastřelen dvěma ranami do srdce poté, co se ti, kdo ho zastřelili, přesvědčili, že nemá neprůstřelnou vestu.

Muzyčko byl členem krajně nacionalistického uskupení UNA-UNSO (Ukrajinské národní shromáždění – Ukrajinská národní sebeobrana), které navazuje na činnost banderovského hnutí. Současně byl koordinátorem Pravého sektoru v západních oblastech Ukrajiny. V roce 1994 se s dalšími dobrovolníky z UNA-UNSO účastnil na straně banditů první války v Čečensku. Byl pověstný zálibou v pušce Kalašnikov, se kterou vystupoval i na kyjevském euromajdanu.

Tato zpráva má i vnitropolitický kontext. Včera řekl ministr zahraničí Zaorálek, že volyňským Čechům na Ukrajině nehrozí nebezpečí. Motivy jejich snahy vrátit se do Česka jsou prý spíše sociální, než bezpečnostní. Volynští Češi si stěžovali právě na banditismus. Připomeňme, že Rovno leží na Volyni.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…