Stanislav Kliment: Hrozivý rozsah čistek v Turecku po údajném puči

18.08.2016 18:36

Po údajném pokusu o vojenský převrat v Turecku 15. července bylo v Turecku zadrženo 40 029 osob a v současnosti je 20 355 z nich drženo ve vězení. V souvislosti s čistkami bylo během měsíce propuštěno ze zaměstnání 79 900 osob. Statistiku represí uvedl ve včerejším televizním vystoupení turecký premier Binali Yildirim.

Stanislav Kliment: Hrozivý rozsah čistek v Turecku po údajném puči
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Život v Istanbulu měsíc po nevydařeném puči proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi

Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se zaměřil vedle armádních kruhů zejména na soudcovský stav, pracovníky médií, univerzitní kruhy, státní zaměstnance, ale i pracovníky zdravotnictví. Represe postihly také firmy a organizace, které jsou podezřívány ze spojení s islámským duchovním Fethullahem Gülenem. Yildirim uvedl, že byla zastavena činnost 4 262 subjektů.

Gülenovo hnutí vybudovalo rozsáhlou síť škol, charitativních organizací a podnikatelských subjektů v Turecku a zahraničí. Vládní represe byly zahájeny bezprostředně po puči, v jehož průběhu podle režimních zpráv zemřelo 270 lidí. Provedení puče a rychlost reakce Erdoganova režimu i rozsah represí je důvodem, proč se u mnoha bezpečnostních analytiků objevují velké pochybnosti. Mnozí  hovoří o puči Erdogana a události z 15. července srovnávají s požárem Říšského sněmu v Německu v roce 1933.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…