Stanislav Kliment: Lidé s uzavřením obchodů o svátcích souhlasí

01.11.2016 20:20

Letošní 28. říjen si také Češi vyzkoušeli něco, co je na Západě zcela obvyklé. A tedy, jaké to je, když jsou ve svátek velké obchody (s prodejní plochou nad 200 m2) zavřené. Podle agentury Median 65 % Čechů s uzavíráním obchodů o svátcích souhlasí.

Stanislav Kliment: Lidé s uzavřením obchodů o svátcích souhlasí
Foto: pixabay.com
Popisek: Banány, ilustrační foto

Agentura Median ve svém nejnovějším výzkumu zjišťovala, co lidé říkají uzavření velkých obchodů ve dnech vybraných státních svátků. 65 % občanů odpovědělo, že s uzavíráním obchodů souhlasí. 32 % dotázaných bylo naopak proti uzavírání obchodů.

Souhlas lidí s uzavřením obchodů velmi prudce rostl v souvislosti s tím, jak často oslovení chodí o státních svátcích nakupovat. Ti, kteří uvedli, že chodí nakupovat často, souhlasili podle Medianu s uzavřením obchodů pouze ve 23 %. Proti uzavření obchodů pak bylo 76 % z nich. Ti, kteří uvedli, že o svátcích chodí nakupovat občas, souhlasili s uzavřením obchodů už v 57 %, a proti bylo 39 % dotázaných. Z těch, kteří uvedli, že o svátcích skoro nikdy nakupovat nechodí, souhlasilo s uzavřením obchodů 83 % dotázaných, a jen 14 % bylo proti.

Většina dotázaných pak uvedla, že na uzavření obchodů o státních svátcích bude reagovat tím, že si nakoupí v předstihu (60 % dotázaných), jiní pak plánovali, že si např. dojdou do menších obchodů (14 %) nebo nebudou nakupovat (také 14 %).

Většina lidí tak, zdá se, nesouhlasí s tvrzením Hospodářské komory ČR, ani se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, jejichž stanovisko je takové, že zákon zavírající obchody podstatě narušuje české liberálně-tržní prostředí.

Lidé si zřejmě uvědomují, že záměrem tohoto zákona je i to, aby například prodavači a prodavačky mohli tyto svátky trávit se svými blízkými, zejména dětmi, které mají ve dnech státních svátků ve škole volno a například prodavačka samoživitelka tedy pro své děti musí v této době shánět pro dítě hlídání – a část svého příjmu ze svátku tak rovnou odevzdá té osobně nebo instituci, která se o její dítě ve svátek stará…

Je třeba si uvědomit, že argument odpůrců uzavírání obchodů o svátcích – a tedy že prodavači si směnu o svátek často berou dobrovolně, protože za ni mají příplatky – není tak úplně pravdivý. Špatné mzdové podmínky zaměstnance supermarketů často nutí, aby i ve svátek, i kdyby tito lidé nakrásně také byli doma, jako většina ostatních, brali směny navíc, aby měli na nájem a jídlo. Těžko však takovému rozhodnutí říkat dobrovolnost… Pokud by prodavači dostávali vyšší mzdy, jistě by jejich „dobrovůle“, co se týká služeb o svátcích, mocně poklesla.

Například v sousedním Německu si v obchodech nenakoupíme ani o nedělích, a žádná apokalypsa se tam nekoná a německému hospodářství to dle výtečných výsledků ekonomiky Německa také nechybí.

Je jistě dobrou zprávou, že většina českých občanů s uzavřením větších obchodů o vybraných svátcích souhlasí. Měli by si toho všimnout také zástupci pravicových stran (ODS, TOP 09 a hnutí ANO), které proti tomuto zákonu ostře vystupovaly.

Co tomu, že 65 % českých občanů podporuje prodavače a prodavačky říká A. Babiš, jehož straně se pranic nelíbilo, že by se Babišovy natvrdlé chlebíky a salámky mohly (zatím) sedm dní v roce prodávat poněkud méně, anebo jen v malých obchodech?

Stanislav Kliment

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.