Stanislav Kliment: Litva diskriminuje a odnárodňuje menšiny

03.09.2015 9:20

Polské školy v Litvě zahájily časově neomezenou stávku proti diskriminaci školství národnostních menšin. Studenti a učitelé v řadě případů nepřišli do škol, případně neprobíhá vyučování. K takovému kroku přistoupila polská menšina, domáhající se korekce školského zákona z roku 2011, po selhání již roky trvajícího vyjednávání s vládními orgány. Litevské ministerstvo školství stávku odsoudilo. O situaci informuje zpravodajská televize TVN24.

Stanislav Kliment: Litva diskriminuje a odnárodňuje menšiny
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Zákon z roku 2011 zejména sjednotil zkoušku z litevštiny na litevských školách a školách národnostních menšin. Do té doby byla litevština na litevských školách vyučována jako mateřský jazyk a na menšinových školách jako státní jazyk v menším rozsahu. Rozdíl ve výukových programech činí 800 hodin, které i na úkor jiných předmětů musí žáci z polské a ruské menšiny nyní v průběhu několika let dohánět.

Letos maturitní zkoušku z litevského jazyka složilo 90,11 procenta žáků litevských škol a 83,95 procenta žáků na školách národnostních menšin. TVN24 také uvedla, že Poláci požadují změnu shora přijatých limitů pro fungování menšinových škol.

Dochází i k případům, kdy v případě vedle sebe fungující litevské školy s malým počtem žáků a polské s větším počtem, stát zruší menšinovou školu. Zástupci stávkujících to potom považují za snahu o odnárodnění polské menšiny. Pikantní je, že v Litvě proti diskriminaci společně vystupují polská i ruská národnostní menšina. Ve volbách dokonce Poláci a Rusové spojují síly na jedné kandidátce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…