Stanislav Kliment: Němci mají v Polsku majetkové požadavky

03.10.2016 13:36

Polské soudy již od vstupu do Evropské unie obdržely okolo tří set žalob obyvatel Německa, kteří se dožadují majetku na území Polska, píše dnešní vydání listu "Rzeczpospolita": Jedná se hlavně o dědice původních majitelů nemovitostí, kteří z Polska do Německa odešli v šedesátých letech minulého století. Podle jejich soudu byl majetek převeden na města a obce s porušením právních předpisů.

Stanislav Kliment: Němci mají v Polsku majetkové požadavky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Warmia, Polsko

Nejvíce požadavků se dotýká nemovitostí v oblastech Varmie a Mazur. Stát tady v minulosti převzal po přesídlencích více než13 tisíc nemovitostí. Ministr spravedlnosti Jarosław Gowin proto připravuje novelu zákona, podle které by obec nebo město nemusely vracet majetek v případě, že od jeho převzetí proběhla určitá delší doba. Německé žádosti téměř ustaly v době, kdy byl prezidentem Lech Kaczyński.

Ten totiž uvedl Angele Merkelové, že v případě dalších požadavků bude město Varšava požadovat válečné reparace ve výši desítek miliard euro. Podle řady právníků by ovšem Německo mělo Polsku platit válečné reparace. Tato otázka byla sice vyřešena s bývalou NDR, ale nikoli se SRN. Současné německé požadavky by tak mohli problematiku německých reparací opět otevřít.

Foto: První vlna Němců uprchla z Warmie v závěru války. V šedesátých letech minulého století polská vláda z humanitárních důvodů umožnila vystěhovaní několika tisíc občaů, kteří se hlásili k německé národnosti.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla