Stanislav Kliment: Používá Fico SNS jako strašáka?

16.02.2016 12:30

Tři týdny před slovenskými volbami do Národní rady Slovenské republiky uspořádal SMER-SD premiéra Roberta Fica programovou konferenci. Do voleb jde s heslem „Robíme pre ľudí a chránime Slovensko“ a s programovými body, které jsou pokračováním současné politiky. Důležitým poselstvím jednání je ale sdělení, s kým si SMER-SD představuje sestavit budoucí vládu.

Stanislav Kliment: Používá Fico SNS jako strašáka?
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Ministr kultury Marek Maďarič uvedl, že SMER-SD bude po volbách jednat se všemi v parlamentu zastoupenými stranami, přednostně ale se stranami standardními, kde jmenoval křesťanské demokraty, Most-Híd a Slovenskou národní stranu. Později ale odmítl některou z těchto stran preferovat. „Bude to odvislé od síly zastoupení, jak dokáže vnímat naše priority a od jejího postoje k bezpečnosti země,“ uvedl. SMER-SD podle posledních průzkumů nesestaví jednobarevnou vládu a bude potřebovat koaličního partnera.

Z nedělních výroků představitelů KDH a Most-Híd Jána Figeľa a Bély Bugára potom plyne, že by se jím mohla stát SNS, která již ve vládě SMERu byla v letech 2006-2010. Otázkou ovšem je, zda Robert Fico nerozehrál partii, ve které SNS je pro obě strany strašákem. Figeľ nyní zcela nerealisticky, s přihlédnutím k volebním preferencím, hovoří o potřebě nahradit vládu SMERu koalicí pravicových stran. Ty však podporuje méně Slováků, než samostatně SMER. Podobnou možnost uvádí Béla Bugár, podle kterého je pro Slovensko špatná alternativa vláda jedné strany a ještě horší SMERu a SNS. Nakonec není vyloučeno, že v povolebních jednáních obě strany „státvorně“ ustoupí“ ze svých pozic a Fico si ještě bude vybírat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…