Stanislav Kliment: Sankce proti Moskvě platí dál. Česko je podpořilo

29.06.2016 15:48

Představitelé členských států Evropské unie se včera na závěr pracovního setkání shodli na prodloužení protiruských sankcí. Důvodem je tvrzení německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollanda o neplnění dohod z Minska. K prodloužení dochází navzdory argumentům o rostoucích nákladech sankcí pro EU, jak se ozývá z jiných členských zemí.

Stanislav Kliment: Sankce proti Moskvě platí dál. Česko je podpořilo
Foto: kremlin.ru
Popisek: Z jednání v Minsku (zleva: Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkelová, Petro Porošenko)

Sankce nebyly na setkání projednávány, ale účastníci schválili dřívější závěry ze summitu ministrů zahraničních věcí. Merkelová a Hollande viní Rusko z toho, že nebylo dosaženo naplnění závěrů z Minska, neboť příměří mezi Kyjevem a východními separastickými oblastmi země není naplňováno.

Sankce jsou uplatňovány od srpna 2014 jako reakce na konflikt kyjevské vlády s některými částmi země a údajnou účast Ruska na událostech v Doněcké oblasti a také naplnění práva na sebeurčení občany Krymu. Unie ovšem stále hůře prosazuje v otázce sankcí jednomyslnost. Skupina států prosazuje zmírnění sankcí proti Moskvě – Francie, Itálie, Řecko a Kypr upozorňují na vzrůstající náklady na straně jejich sátů a unie. Na Českou republiku zřejmě důsledky nedopadají, protože jak premiér B. Sobotka i ministr zahraničí L. Zaorálek protiruská opatření podporují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…