Stanislav Kliment: Srbský premiér Vučić se bojí Šešelje

02.04.2016 14:12

Srbský premiér Aleksandar Vučić v Bělehradě prohlásil, že osvobození Vojislava Šešelje od všech obvinění soudem ICTY mu může umožnit spektakulární návrat na politickou scénu. Parlamentní volby se v Srbsku budou konat 24. dubna.

Stanislav Kliment: Srbský premiér Vučić se bojí Šešelje
Foto: ssok.eu
Popisek: Srbský premiér Aleksandar Vučić

Šešeljova Srbská radikální strana se s největší mírou pravděpodobnosti po dvou letech do parlamentu vrátí. Vučić připsal své vládnoucí straně – Srbské pokrokové straně – zásluhy za údajné zastavění úpadku země a vzrůst její prestiže v regionu ve světě.

Premiér varoval, že země je nyní na politické, morální i ekonomické křižovatce. Předvolební průzkumy ukazují, že premiérova strana „“nikdy nebyla blíže volební porážce“. Podle Vučiće názory Šešelje vrací Srbsko do minulosti, nestability i hospodářské prohře a jeho politika by Bělehrad izolovala od ostatních zemí Balkánu a celé Evropy.

Západní orientaci nepřispívá ani jednostranné zaměření ICTY

Šešeljovi ve volbách bude nahrávat silné odmítání spolupráce s NATO a naopak přívětivé pohledy na Rusko u podstatné části obyvatelstva. Západní orientaci jistě nepřispívá ani jednostranné zaměření ICTY proti Srbům, na čemž osvobození Šešelje nic nemění. Naopak pro Srby je dalším příkladem zaujatosti nedávné odsouzení Radovana Karadžiće na čtyřicet let vězení.

Poznamenejme, že A. Vučić byl v minulosti politickým spojencem Vojislava Šešelje a Pokroková strana Srbska vznikla z odpadlíků od Radikální strany. Dnešní premiér Aleksandar Vučić se potom přeměnil v „normalizačního“ proevropského politika orientovaného na Evropskou unii a NATO.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.