Stanislav Kliment: Státní svátek připomene oběti ukrajinské genocidy

13.02.2016 21:40

"Volyňská řež" v roce 1943, kdy ukrajinští nacionalisté povraždili okolo 60 tisíc Poláků, bude v Polsku zřejmě připomínána novým státním svátkem. Jeho datum připadne na 11. července, výročí tzv. krvavé neděle na Volyni. Není vyloučeno, že polský parlament bude charakterizovat ukrajinské vraždění polského obyvatelstva jako genocidu.

Stanislav Kliment: Státní svátek připomene oběti ukrajinské genocidy
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Ve vysílání TV Republika to řekl poslanec Sejmu za stranu Právo a spravedlnost Michał Dworczyk. O tom, že často bestiální banderovské vraždění v roce 1943, zemřeli tehdy i Češi, bylo genocidou, se v v Polsku hovoří již řadu let. V uplynulém období za vlády Občanské platformy však podle politika docházelo v rámci politické korektnosti k zametání problému pod koberec, aby neměl vliv na polsko-ikrajinské vztahy.

Během krátké doby by se měl v polských kinech objevit film Kresy, který má události připomenout. Podle známého kněze Tadeusze Isakowicz-Zaleského, který je velkou morální autoritou v tomto problému, otřese polskou společností.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…