Stanislav Kliment: Tichý rozhovor

04.07.2017 17:25

Ukrajinský prezident Petro Porošenko říká, že má velmi rád styl prezidenta Macrona. A ukrajinský prezident se sešel se svým francouzským protějškem v Paříži.

Stanislav Kliment: Tichý rozhovor
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Le Figaro: Jak si rozumíte s Emmanuelem Macronem?

Petro Porošenko: Vítězství proevropského prezidenta jako je Emmanuel Macron v prezidentských volbách je nesmírně důležité a pozitivní pro moji zemi a pro mě, protože jsem slíbil dovést Ukrajinu do Evropy. Myslím si, že dosud jsem neměl efektivnější schůzku než tu, která se konala v Paříži. Prezident Macron mluvil jasně a pragmaticky. Potvrdil, že neschvaluje připojení Krymu k Rusku. Také jsme měli stejný názor na přijetí konkrétních opatření pro znovuoživení vztahů s Minskem před další schůzkou v normandském formátu, která se bude konat v následujících dnech nebo týdnech.

LF: Také jste byl přijat Donaldem Trumpem, znepokojuje Vás jeho nepředvídatelnost?

PP: Sotva byl zvolen prezidentem, zavolal mně, aby mně potvrdil americkou podporu, co se týká suverenity a nezávislosti Ukrajiny. K tomuto silnému signálu se připojuje skutečnost, že kauza Ukrajiny je podporována oběma komorami amerického Kongresu (Senátem a Sněmovnou reprezentantů). Abych pravdu řekl, moje setkání s prezidentem Trumpem proběhlo lépe, než jsem očekával. Připadl mi velmi otevřený a velmi dobře připravený. Myslím si, že věnuje speciální pozornost Ukrajině. Proč? Protože všechny mezinárodní problémy, se kterými je konfrontován na Středním východě, v severní Africe a na východě Ukrajiny je možné vyřešit. Rusové nepotřebují Donbas. Myslím si, že by se dokonce rádi stáhli.

LF: A konečně, železná ruka Vladimíra Putina je pro Vás dnes méně nevýhodná?

PP: V říjnu 2016 Vladimír Putin klidně čekal aniž by měl potřebu cokoliv dělat. Hodně si sliboval od příchodu údajně proruského Donalda Trumpa a doufal také ve Francoise Fillona anebo v Marine Lepenovou v Elysejském paláci. Všechno bylo ale jinak, americký prezident vydal nové sankce proti Rusku a ve Francii prezident Macron vede politiku proevropskou, za kterou si stojí. Očekávání Rusů nebylo vůbec realizováno.

LF: Cítíte se dostatečně podporován Evropou?

PP: Po Brexitu by europesimismus mohl nakazit další země Evropské unie a způsobit efekt domina. Naštěstí, stal se pravý opak. I přes velkou ruskou snahu, Evropané se znovu zmobilizovali, unie si ponechá své hodnoty. Brexit jakoby sloužil k oživení eurooptimismu. Osobně jsem tomu rád, jelikož sdílím stejné hodnoty.

LF: Proč je korupci na Ukrajině tak složité vymýtit?

PP: Jelikož pochází z dávnějších dob, ze systému sovětské korupce, která byla hluboce zakořeněná ve společnosti a v mysli každého. Daří se nám krůček po krůčku bojovat proti korupci, a to ve všech sektorech, kde je přítomná, ale zejména v ekonomice a podnicích. Není jednoduché reformovat zemi, která je ve válce. Přesto se nám podařilo něco málo udělat. Stabilizovali jsme inflaci, zajistili růst ekonomiky a snížili jsme rozpočtový deficit.

LF: Co lze očekávat podle Vás od Vladimíra Putina v nejbližší době?

PP: Vladimír Putin je totálně nepředvídatelný ve svých činech, je pro mě složité odpovědět na tuto otázku. Může jednat s kýmkoliv, o čemkoliv a kdekoliv. Kdyby mi někdo býval řekl, že Putin připojí Krym a bude agresorem vůči Donbasu, nevěřil bych tomu. Z jednoduchého důvodu, protože tato válka ho vlastně nezajímá. Jediná osoba na světě, která může vědět, co Vladimír Putin udělá v následujících měsících, je Putin sám.

LF: Myslíte si, že je více nepředvídatelný než Trump?

PP: Ano. Nesrovnatelným způsobem.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …