Stanislav Kliment: Vandalství v Auschwitz II-Birkenau

27.09.2016 17:30

Dva mladí Portugalci stanou před oblastním soudem v polské Osvětimi a budou se zodpovídat za ničení historické Brány smrti v bývalém německém koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz II-Birkenau. Podle oblastního prokurátora jim hrozí až deset let vězení.

Stanislav Kliment: Vandalství v Auschwitz II-Birkenau
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau

Mladiství Portugalci byli zadrženi v červenci, když se snažili na cihlách táborové brány vyrýt svá jména. Po zadržení přiznali vinu a navrhovali dobrovolný trest jednoho roku s podmínkou na tři roky a finanční trest. Prokuratura ovšem na jejich návrh nepřistoupila a případ předala sudu. Také v červenci byly v Muzeum Auschwitz zadrženi Belgičané, kteří se pokoušeli ukrást porcelánové izolátory z táborového plotu.

Jejich případ předá prokuratura soudu do konce měsíce. V uplynulých letech bylo zaznamenáno několik podobných případů a tresty se pohybovaly v rozmetí 18 až 36 měsíců podmíněně. Nejznámější případ se odehrál v roce 2009, kdy zloději ukradli nápis "Arbeit macht frei" nad bránou tábora Auschwitz I. V tomto případě byly uděleny nepodmíněné tresty zlodějům i objednavateli krádeže Andersovi Hoegstroemovi ze Švédska. Koncentrační tábor Auschwitz byl založen v roce 1940. O dva roky později vznikl tábor Auschwitz II-Birkenau. Němci zde zabili asi 1,1 milionu lidí - hlavně Židů a také Poláků, Romů, sovětských zajatců a příslušníků jiných národů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…