Stanislav Kliment: Všechny požadavky dohody z Gdaňsku nebyly dodnes splněny

01.09.2015 9:20

Dnes uplynulo 35 let od podepsání tzv. Srpnové dohody, díky které zejména vzniklo Nezávislé samosprávné odborové hnutí Solidarita. Dohodu podepsali v gdaňské Loděnice V.I. Lenina místopředseda polské vlády Mieczysław Jagielski a lídr Mezipodnikového stávkového výboru Lech Wałęsa.

Stanislav Kliment: Všechny požadavky dohody z Gdaňsku nebyly dodnes splněny
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Svobodné zakládání odborových organizací bylo systémově nejvýznamějším požadavkem. Odbory se měly "ve jménu lidí práce měst a venkova" obracet na "vládu dělníků a rolníků". Dělníci vyvzdorovali zápis takových ustanovení, jako požadavek na uplatňování ústavně zaručené svobody slova nebo přístup do komunistickou stranou ovládaných sdělovacích prostředků. Dohodnuto bylo ukončení pronásledování lidí pro jejich přesvědčení. V ekonomické oblasti stávkující prosadili do dohody také některé ekonomické a sociální postuláty. V první řadě šlo o změny, které měly vyvést Polsko z hospodářské krize.

výšena měla být podpora rodin vychovávajících děti. Snížen měl být věk pro odchod do důchodu. Mnohým konzervativně orientovaným členům vedení státu se požadavky zdály příliš radikální, ale politické byro komunistů nakonec došlo k závěru, že nejsou antisystémové. Odborové hnutí Solidarita působilo legálně až do prosince 1981, kdy několik dnů před ohlášenými masovými demonstracemi ve Varšavě generál Wojciech Jaruzelski ohlásil vyhlášení vyjímečného stavu, kterým chtěl zabránit vojenské intervenci Sovětského svazu a dalších států Varšavské smlouvy. Všech 21 postulátů stávkujících dělníků nebylo splněno nejen komunistickým režimem, ale ani po jeho pádu v roce 1989. Podle řady kritických hlasů byla tehdejší dělnická revoluce lidem práce ukradena.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…