Štěpán Křeček: ČNB provádí jestřábí politiku. Ekonomice chybí lidské zdroje

21.09.2018 11:01

„Česká národní banka má přezdívku nejvíce jestřábí centrální banky v Evropě. Bankovní rada krotí růst cenové hladiny prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb. Negativním důsledkem současné měnové politiky je pomalejší růst hrubého domácího produktu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: ČNB provádí jestřábí politiku. Ekonomice chybí lidské zdroje
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Česká ekonomika potřebuje příliv nové pracovní síly. Dodateční zaměstnanci by snížili pnutí na trhu práce, což by se odrazilo v nižším růstu inflace. Vyšší počet zaměstnanců by rovněž akceleroval růst českého hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Guvernér České národní banky i členové bankovní rady ve svých veřejných vystoupeních již několikrát naznačili, že na svém zářiovém jednání zvýší základní úrokovou sazbu na 1,50 procenta. Do konce roku by pak úroková sazba mohla být zvýšena ještě jednou na úroveň 1,75 procenta. Politiku centrální banky lze označit za jestřábí, kdy kontinuálním zvyšováním úrokových sazeb zasahuje do vývoje ekonomiky a snaží se tlumit její přehřívání.

Rostoucí úrokové sazby budou prodražovat financování státu. V době nízkých úrokových sazeb stát nevydal dostatek dlouhodobých dluhopisů a financoval se skrze krátkodobé dluhopisy se zápornou úrokovou sazbou. Nyní však splatnost krátkodobých dluhopisů končí a stát si musí půjčovat za podstatně vyšší úrokové sazby.

Rychlý růst mezd a zvyšující se ceny výrobců tlačí na růst inflace, která se pohybuje nad svým cílem. Za očekáváním zůstává dynamika růstu hrubého domácího produktu, přestože poptávka domácností i investice firem se pohybují na vysokých úrovních. Vysvětlení tohoto problému spočívá v nedostatku pracovní síly, který se odráží v rostoucí inflaci i v nižším růstu HDP.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…