Štěpán Křeček: ČR byla v podstatě vymazána z turistických map, cestovní ruch padl na kolena

10.05.2021 18:08 | Komentář

„Hotely se stravovacími službami jsou rizikové z hlediska šíření koronaviru. Proto někteří lidé zřejmě omezí klasické dovolené v resortech pořádané cestovními kancelářemi. Je však možné, že lidé projeví zvýšený zájem o dovolené na vlastní pěst například s využitím služeb Airbnb. Tento typ ubytování se obejde bez nadměrných kontaktů s dalšími turisty a z epidemiologického hlediska je srovnatelný s klasickým nájemním bydlením,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: ČR byla v podstatě vymazána z turistických map, cestovní ruch padl na kolena
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v prvním čtvrtletí letošního roku úrovně 281 894 lidí. To znamená, že meziročně došlo k výraznému propadu o 91,1 procenta. Počet zahraničních hostů se snížil na 56 091 lidí, což představuje meziroční pokles o astronomických 96,3 procenta. V podstatě tak došlo k vymazání České republiky z turistických map.

Chybějící hosté způsobili obří výpadky v tržbách hoteliérů, kteří se dostávají do existenčních problémů. Odvětví cestovního ruchu padlo na kolena a zvedat se bude velice obtížně. Kompenzace poskytnuté státem se ukazují jako nedostatečné a jistota brzkého zlepšení neexistuje. Vakcinace obyvatelstva sice přináší naději, ale ta může být pohřbena novými mutacemi koronaviru.

Mezi nejpostiženější v prvním čtvrtletí letošního roku patřily oblíbené lyžařské destinace v Libereckém a Královéhradeckém kraji, kde bylo zaznamenáno nejvyšší snížení počtu hostů. Silně zasažené je i naše hlavní město, kam v podstatě přestali jezdit zahraniční turisté. Praha přitom disponuje obřími ubytovacími kapacitami včetně těch nejluxusnějších hotelů. Ty jsou však téměř nevyužité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…