Štěpán Křeček: Číňané přestávají cestovat do České republiky

08.02.2020 16:43

„V Loňském roce došlo k propadu počtu návštěvníků z Číny. Celkem jich přicestovalo 612 tisíc, což představuje meziroční pokles přibližně o 1 procento. Zvláště ve čtvrtém čtvrtletí 2019 byl zaznamenán výrazný meziroční propad návštěvníků z Číny. To mohlo být způsobeno vyostřováním vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Čínou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Číňané přestávají cestovat do České republiky
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v loňském roce téměř 22,0 milionu. To představuje meziroční nárůst o 3,5 procenta. Nejvíce byly preferovány čtyřhvězdičkové hotely, kde bylo ubytováno přibližně 7,0 milionu hostů. Méně luxusní hotely preferovalo zhruba 6,9 milionu hostů. V nejluxusnějších pětihvězdičkových hotelech se ubytovalo 1,4 milionu hostům, kteří povětšinou pocházeli ze zahraničí. Češi se oproti cizincům častěji ubytovávají v penzionech, kempech a chatových osadách.

Z počtu téměř 22,0 milionu hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních bylo 8,0 milionu hostů ubytováno v Praze. Druhý nejvyšší počet o velikosti 2,1 milionu ubytovaných hostů byl zaznamenán v Jihomoravském kraji. Oproti Praze však bylo v Jihomoravském kraji ubytováno téměř čtyřikrát méně hostů. Žádný jiný kraj se již v počtu ubytovaných hostů nedostal nad dva miliony. Nejmenšího počtu ubytovaných hostů o velikosti 482 tisíc bylo dosaženo v Pardubickém kraji. Sousední Královéhradecký kraj byl téměř o milion ubytovaných hostů úspěšnější.

Nejvíce ubytovaných cizinců pocházelo v loňském roce z Německa. Celkem jich bylo ubytováno 2,1 milionu. Na druhém místě byli s velkým odstupem Slováci, kterých bylo ubytováno 750 tisíc. Třetí v pořadí skončili Poláci v počtu 673 tisíc. Těsně za nimi skončili Číňané, Američané a Rusové. Zatímco u Číňanů byl patrný meziroční pokles zájmu, u Poláků a Američanů naopak došlo k výraznému vzestupu obliby naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…